Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Министър Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с сътрудниците си от Афганистан, Катар и Непал, оповестиха от държавната пресслужба. Захариева е част от българската делегация за Общото заседание на Организация на обединените нации, водена от премиера Бойко Борисов.


Благодаря за помощта на България за възобновяване на Афганистан ”, обърна се към Захариева министър Салахуддин Раббани. Той разгласи, че българските бойци се ценят като едни от най-хубавите експерти.

България взе участие с контингент до 160 военнослужещи в задачата на НАТО „ Решителна поддръжка “ и с финансови вноски от 1 милион $ в Попечителския фонд за подкрепяне на афганистанската войска.

Страната ни провежда и курсове по линия на формалната помощ за развиване за дипломати, полицейски чиновници и държавни чиновници със особено условие за включване на избран % дами в образованията. България взе участие с вноски и в бюджетите на редица интернационалните организации, които реализират планове в Афганистан.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Обсъдихме и ситуацията в страната, както и идните избори за парламент. Приветстват и самодейността на афганистанския президент за започване на договаряния с талибаните.
На срещата с катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани бяха разисквани необятен кръг въпроси от интернационалния дневен ред с акцент върху политическата обстановка в Залива и в Европейския съюз.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Благодаря за прагматичния метод в двустранните ни връзки след държавното посещаване на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани през март т.г. Работата по съответни планове продължава.  Екатерина Захариева взе участие в среща на върха на дамите външни министри в Монреал Екатерина Захариева взе участие в среща на върха на дамите външни министри в Монреал
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в канадския град Монреал, в първата по рода си „ Среща на върха на дамите минис...

Министър Ал Тани поздрави особено премиера Бойко Борисов за резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и за резултатите от срещата 16 плюс 1 с Китай. Двамата разискаха и следствията от отдръпването на Съединени американски щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние по отношение на Иран.

В годината, в която България и Непал празнуват 50 години от определяне на дипломатически връзки, в Ню Йорк се срещнаха и външните министри на двете страни. Подобна намира се реализира за първи път от 10 години.

Министър Захариева благодари на новоизбрания си непалски сътрудник Прадийп Кумар Гявали за помощта, която хималайската страна оказа при издирването на именития български планинар Боян Петров. Тя предложения министър Гявали на посещаване в София.

Непалският първи посланик осведоми за хода на политическите промени след извършените първи избори в изискванията на цялостно използване на демократичната конституция на страната от 2015 година Той предложения българския бизнес да влага в страната.

Захариева и Гявали регистрираха и обичайния интерес на българските алпинисти към Хималаите. В Непал страната ни се съставлява от почетен консул.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР