Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в
Коментари Харесай

Либия поиска възобновяване на икономическите връзки с България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева беседва в Брюксел с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала, с който разиска подготовката на идната аудиенция на премиера на Либия Файез Сарадж в България, оповестиха от Министерство на външните работи.
Преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов организира телефонен диалог с премиера Сарадж и го предложения на посещаване в България, която бе призната. Покани за визити са отправени и към министрите на външните и на вътрешните работи.
“Спомняме си с положително работата на доста български компании в нашата страна. Трябва да възстановим връзките си на предходното равнище - съобщи министър Сиала на срещата си с вицепремиера Захариева. - Всички игрища в Либия са строени от български компании и са към момента в чудесно положение. Вашите служащи са доста работливи.”
“Трябва да засилим двустранните връзки, изключително в региона на стопанската система. Нашите инженери и лекари играха значима роля в публичния и стопански живот на Либия”, сподели министър Захариева.
Либийският първи посланик благодари още един път за бързата и своевременна реакция на българските управляващи по проблема с кораба “Бдин/Бадр” (повече за него прочетете тук).
Министър Захариева още веднъж посочи, че въпросът е частноправен, само че българското държавното управление се ангажира с него, с цел да не се отрази на двустранните връзки. Готови сме да решим въпроса по метод, взаимно устройващ и двете страни.
Министър Сиала съобщи категорично, че няма заповед за задържане на български кораби в либийски териториални води и че всички морски съдове под български байрак са добре пристигнали в техните пристанища.
Двамата министри се договориха визитата на либийския министър председател у нас да бъде придружено от бизнесфорум, на който да бъде разисквано възобновяването на българския експорт. Министър Сиала прояви специфичен интерес към доставки на агнешко месо и българско кисело мляко. “Преди години у нас кацаха два самолета на ден с месо от България”, съобщи той.
Министрите разискаха и политическите процеси в Либия, измежду които и провеждането на избори до края на годината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР