Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес
Коментари Харесай

Захариева поиска прибиращите се българи от Европа да бъдат пропускани през сухопътните граници

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева беседва през днешния ден по телефона с сътрудниците си от Австрия и Румъния – Александър Шаленберг и Богдан Ауреску, по отношение на проблемите, които срещат българските жители, прибиращи се от Европа през сухопътните граници. Поводът за телефонния диалог е заповедта на министъра на вътрешните работи на Австрия от среднощ българи да не бъдат позволени да влизат в Австрия и да минават през страната.

Министър Захариева съобщи, че не е известена да има смяна в постигнатата сделка сред българското и унгарското държавно управление колите с българска регистрация да се пропущат всяка нощ към Унгария сред 21 часа и 5 часа сутринта локално време и насочи искане те да бъдат пропускани.

Министър Шаленберг е уверил Захариева, че Австрия няма нищо срещу българските жители да минават през територията на страната на път към дома. Причината през днешния ден да се ограничи напредването на български коли през австрийска територия било от филантропични подбуди, защото по пътищата се образували големи опашки, а пасажерите нямали достъп до храна и вода.

Захариева осведоми своя сътрудник, че вследствие на тези ограничения има скупчване на голям брой български жители по разнообразни паркинги на автомагистралата от Виена и на границата сред Австрия и Германия, което също предизвиква големи усложнения на нашите сънародници, част от които пътуват и с дребни деца.

Богдан Ауреску осведоми Захариева, че е помолил унгарската страна да отвори за товарен трафик Граничен контролно-пропусквателен пункт Борш, Ченад и Нъдлак 1 (първокласен път), защото сега единственият пункт за прекосяване на камиони – Нъдлак 2 (по автомагистралата), е непълен да поеме трафика.

По самодейност на министрите Захариева и Шаленберг ще бъде проведен конферентен диалог на външните и на вътрешните министри от България, Австрия, Румъния и Унгария за предприемане на спомагателни ограничения за улеснение на сухопътния трафик на тези страни, оповестиха от Министерство на външните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР