Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова за
Коментари Харесай

Захариева призова за многостранно сътрудничество за реформата на ООН

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прикани за повече многостранно съдействие и единодушие за реализиране на промяната на Организация на обединените нации по време на серия от събития в Министерство на външните работи, отдадени на Деня на Устава на Организация на обединените нации, 75 година от основаването на интернационалната организация и 65 година от участието на България в нея.

" В изискванията на пандемията се надявам освен да повтаряме като мото, че се нуждаем повече от всеки път от интернационално съдействие, мултилатерализъм и организации като Организация на обединените нации, само че в действителност да си вземем поука и да си научим уроците и да поставим старания за реализиране на единодушие по по този начин нужната промяна на интернационалната организацията ", акцентира външният ни министър по време на видеоконферентна обществена лекция " Превантивната дипломация и ролята на Организация на обединените нации за запазване на мира ".

Първият ни посланик акцентира, че България и Европейски Съюз се причислиха към всички начинания на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по време на пандемията от ковид. Страната ни бе и един от моторите на Декларацията на Организация на обединените нации, призоваваща за световно съдействие и взаимност в битката с COVID-19.

" Дори със скромните си благоприятни условия успяхме за по-малко от месец да пренастроим програмата си за развиване и филантропична помощ и да подкрепим най-уязвимите групи - подпомогнахме съседите си от Западните Балкани, Източното партньорство, както и Ирак, Афганистан, Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци ", сподели Екатерина Захариева.

Лектор на видеоконференцията, проведена от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, бе Николай Младенов, специфичен координатор на Организация на обединените нации за Близкоизточния кротичък развой и някогашен външен министър на България.

По мотив юбилейните годишнини за първи път в България през днешния ден, в двора на Министерство на външните работи прозвуча Химна на Организация на обединените нации, изпълнен от оркестъра на Националната гвардейска част. Под звуците на музиката бе повдигнат синият байрак на интернационалната организация, който ще остане цяла година наред със знамената на България, Европейски Съюз и НАТО.

" Това бе една от най-вълнуващите церемонии, на които съм участвала. Надявам се да сме съживили духа от Сан Франциско, където преди 75 година бе подписан Уставът на Организация на обединените нации, и желанието на подписалите го да избавят идните генерации от бедствията на войната ", сподели Екатерина Захариева, която бе хазаин на церемонията.

Тя акцентира огромните дела, които сплотяват 193-те страни в Организация на обединените нации - предотвратяването на спорове, установяването на мир, сигурност и стабилно развиване в света, битката с климатичните промени, пандемиите, глада и неравенството.

" За 75 година Организация на обединените нации бе на всички места, където трябваше да се вземат решение спорове, да се избавят човешки животи, да се обезпечава обучение и здравна грижа за милиони деца. Именно с Устава на Организация на обединените нации бе признат безусловният принцип за равнопоставеността и суверенността на всички народи - без значение дребни или огромни, ценене на териториалната им целокупност, политическа самостоятелност и право на самоопределение ", съобщи външният ни министър.

Тя открои и ролята на основания през 2019 година Алианс за мултилатерализъм, към който се причисли и България. Ангажираността на страната ни към идеята на мултилатерализма ще продължи да бъде и българският принос към световните старания за ефикасен отговор на провокациите към стабилността и сигурността в света.

" Това е неповторима по рода си гала, тъй като България демонстрира поддръжката си за мултилатерализма, за което ние доста ви благодарим ", сподели в своето послание доктор Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България. Тя акцентира огромния принос на страната ни към напъните на Организация на обединените нации да наложи на процедура правилата, залегнали в Устава на интернационалната организация.

В рамките на тържественото събитие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министър-председателят на България от 2001 до 2005 година Симеон Сакскобургготски валидираха юбилейна пощенска марка, отдадена на двете годишнини.

Със събитията през днешния ден в Министерство на външните работи бе даден и старт на поредност от начинания, проведени от министерството, отдадени на двата юбилея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР