Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева предупреди, че

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева предупреди, че
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: ЕС няма да реши отвън проблемите на Западните Балкани

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева предизвести, че Европейският съюз няма да одобри страни от Западните Балкани, които имат нерешени двустранни въпроси, в това число с България, въпреки и да стартира договаряния с тях.

,,Има отворени двустранни въпроси на Балканите, в това число с България. Европейският съюз ще се съгласи да стартират договаряния, само че няма да се съгласи да станат членове. Няма да дойдат да ни свършат работата отвън'', съобщи министър Захариева в изявление през днешния ден на Пловдивския стопански конгрес. Тя взе участие в панела ''Западни Балкани – провокации пред районната стабилност''.

,,В основата на всичко е когато зад думата „ добросъседство “ стои вярата във взаимното почитание и доверие сред прилежащите страни. Нещо, което в действителност България демонстрира, че може да построява със съседите си'', уточни Екатерина Захариева.

Тя акцентира, че страните от Западните Балкани, в това число Република Северна Македония и Албания, е належащо да извършат промените си по пътя към Европа, и то не поради Европейски Съюз, а поради личното им население, а европейците би трябвало да извършват обещанията си към тези страни, с цел да не губи тяхното доверие. Тя даде за образец Косово, която още предходната година е изпълнила критериите за визова либерализация с Европейски Съюз, само че още не е получила такава.

Министър Захариева изрази вяра, че през октомври Република Северна Македония и Албания ще стартират договаряния за участие в Европейски Съюз.

,,Миналата година, след 13 часа Съвет, всички 28 страни членки поехме ангажимент този юни Република Северна Македония и Албания да стартират договаряния. Сега им казахме – октомври най-късно. Дано!'', съобщи Екатерина Захариева.

Тя открои достиженията на завършилото преди година първо Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

,,Най-ценното, както и министър председателят сподели, е това, че ние взехме решение, че е време да се сложи на картата на европейската политика след 15 години тази извънредно сложна тематика за европейската интеграция на Западните Балкани. Успяхме да го създадем и всеки към този момент приказва за тях'', съобщи външният ни министър. Като различен триумф тя посочи връщането на вярата измежду популацията на страните от Западните Балкани, че Европа мисли за тях.

Екатерина Захариева прикани за по-високо самочувствие измежду страните от Балканите, претърпели тежка история и носещи рани от предишното.

,,Предпочитам да назовавам Балканите – Балкани. Крайно време е да приемем нещата такива, каквито са и да престанем да имаме ниско самочувствие на Балканите. За мен това е най-големият проблем тук. Нямаме причина за ниско самочувствие'', съобщи министър Захариева. Тези ѝ думи провокираха позитивни страсти измежду присъстващите в залата задгранични дипломати от Балканите и специфична признателност от посланичката на Черна гора Снежана Радович.

Това е второто издание на Пловдивския стопански конгрес, проведен от Делфийския стопански конгрес и Центъра за демократични тактики. Събитието събра представители на държавното управление, дипломатическия корпус, икономисти и представители на гражданското общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР