Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства Седмото

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства Седмото
Коментари Харесай

Захариева:Необходимо е да се работи за равни права между мъжете и жените в света

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководи Седмото съвещание на Националния координационен механизъм по правата на индивида, на което беше разисквано осъществяването на отговорностите на България по спазването правата на индивида по линия на конвенции на Организация на обединените нации, оповестиха от пресцентъра на министерството.

 © БГНЕС
Страната ни е член на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида като предходната година бе първа от 3-годишния мандат до 2021 година

„ В съвета работихме интензивно и получихме положителна оценка за ролята и тематиките, които поставихме “, съобщи Екатерина Захариева и направи обзор на изпълнените цели в региона на правата на индивида.

В края на предходната година, да вземем за пример, бе маркирана 30-та годишнина от Конвенцията на Организация на обединените нации по правата на детето. „ България предложи годишната резолюция по правата на детето да бъде отдадена на тематиката за овластяването на децата с увреждания посредством приобщаващо обучение. Нашата концепция бе подкрепена от всички районни групи, в това число такива, които все още не бяха заявявали съавторство на резолюциите по правата на детето “, акцентира външният ни министър.

Също по този начин, взаимно с Пакистан, България бе главен медиатор за приемането на резолюцията, отбелязваща годишнината на Конвенцията по правата на детето на откриването на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Екатерина Захариева обърна внимание и на дейната работа на българските институции в битката с антисемитизма, ксенофобията, дискриминирането и нетолерантността. Тя означи и достиженията по осъществяването на Конвенцията на Организация на обединените нации за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите, чиято 40-та годишнина бе маркирана предходната година.

„ Според показателя на Световната банка за тъждество сред половете България има 93,75 от вероятни 100 точки “, съобщи вицепремиерът Захариева като акцентира, че е належащо да се работи още за равнене на правата сред мъжете и дамите в международен мащаб.

В рамките на съвещанието бе разисквана подготовката за Третия повсеместен периодически обзор на България пред Съвета по правата на индивида през май 2020 година в Женева. Решено бе българската делегация да бъде водена от заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Универсалният периодически обзор е един от главните механизми на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, който има за цел да усъвършенства ситуацията с правата на индивида в държавите-членки посредством дейности на национално равнище.

Участниците в съвещанието утвърдиха предложение на Екатерина Захариева за основаване на механизъм за по-добър разговор сред държавните институции и неправителствения бранш в региона на правата на индивида. Одобрен бе и българският народен проект по осъществяването на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на дамите, мира и сигурността. Очаква се планът да бъде импортиран за утвърждение в Министерския съвет до един месец. На съвещанието бе решено и да бъде издигната кандидатурата на Геновева Тишева за преизбирането ѝ за член на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против дамите.

Националният координационен механизъм по правата на индивида е основан с решение на държавното управление през 2013 година, като измежду главните цели в активността му е да координира отговорностите на другите държавни институции пред интернационалните контролни и мониторингови механизми по правата на индивида.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР