Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото ...

Екатерина Захариева председателства първото заседание на „Три морета“.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото заседание на Междуведомствената координационна група по инициативата „Три морета“, което се състоя във видеоконферентен формат.Това съобщиха от Министерството на външните работи.
„Фактът, че България се включи в инвестиционния фонд към инициативата и е една от 8-те държави, която участва с финансови приноси показва, че в тази инициатива“, подчерта министър Захариева.

Екатерина Захариева: Нападението в Ница е посегателство върху нашите споделени ценности и граждански свободи Екатерина Захариева: Нападението в Ница е посегателство върху нашите споделени ценности и граждански свободи
В телеграма до своя френски колега Жан-Ив Льо Дриан вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поднесе съболезнова...
Тя беше определена за Национален координатор по въпросите на "Три морета".
По време на заседанието министър Захариева изтъкна, че енергетиката и свързаността следва да бъдат сред основните приоритети във фокуса на българското председателство на “Три морета” през 2021 г.
Междуведомствената координационна група, в която участват представители на компетентните български министерства, обсъди организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на инициативата, както и създаването на Национален секретариат, който да изпълнява технически, координационни и комуникационни функции по време на председателството ни.
България вече обяви, че ще внесе 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на инициативата. Страната ни ще се включи в инициативата с проекти като възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан“ и изграждането на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

Захариева: Към момента не можем да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за ЕС Захариева: Към момента не можем да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за ЕС
Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, заяви вицепремиерът и министър н...
„Три морета“ е политически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Инициативата вече е изградила стратегическо партньорство с Германия и САЩ.
Целта на „Три морета“ е а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.
 

Източник: actualno.com