Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението
Коментари Харесай

Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева акцентира смисъла на Китай като стратегически сътрудник за Европейския съюз, само че и като стопански съперник. Тя прикани за слагане на ясни постижими цели в съдействието с Китай, както и за еднакъв достъп на европейските артикули и компании на локалния пазар, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
 


„ Трябва да си сложим реалистични цели и да преследваме съответни резултати в съответни области
. Първо би трябвало да продължим с напъните да сключим капиталово съглашение с Китай “, сподели Екатерина Захариева по време на състоялия се през днешния ден видеоконферентен Съвет „ Външни работи “.
 
Водещата тематика в дневния ред бе развиването на връзките ЕС-Китай и подготовката на Срещата на върха ЕС-Китай посредством видеоконферентна връзка в края на юни 2020 година
 
 Министерство на външните работи

Политическият разговор на най-високо ниво и дейните търговско-икономически връзки сред Европейски Съюз и Китай показват значимостта на това партньорство и за двете страни.
 
Стокообменът сред Европейски Съюз и Китай през 2019 година възлиза на 644,4 милиарда евро, което подрежда страната на второ място измежду комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз след Съединени американски щати. Министрите подчертаха значимостта на постигането на прогрес в договарянията по подписване на Всеобхватно съглашение в региона на вложенията сред Европейски Съюз и Китай, което да улесни достъпа на европейските компании до китайския пазар.
 
Екатерина Захариева акцентира и смисъла на съдействието с Пекин в региона на опазването на околната среда и промените на интернационалната многостранна система.
 

Първите дипломати на Европейски Съюз разискаха и връзките с Китай в подтекста на пандемията от КОВИД-19. През януари 2020 година Европейски Съюз изпрати повече от 50 тона защитни дрехи и екипировка на Китай, а Пекин върна жеста през март 2020 година, когато Европейски Съюз се трансформира в епицентър на болестта. Подчертана бе значимостта на обективното отразяване на приноса на Европейски Съюз в битката с пандемията.
 
В рамките на съвещанието външният ни министър уточни и че пандемията от ковид е посочила, че Европейски Съюз е подвластен от трети страни в стратегически производства, като тези на защитни медицински дрехи и съоръжение.

„ Трябва да обмислим основаването на по-издръжливи вериги за доставки с неевропейски сътрудници и връщането назад в Европа на избрани бизнеси “, сподели Екатерина Захариева.
 
По време на СВнР министрите одобриха декларация, с която показаха дълбока угриженост от подхванатите от Китай стъпки във връзка с Хонконг, които рискуват да подкопаят автономията на Специалния административен регион.
 

Обсъдени бяха също и социално-икономическите и геополитическите последствия от КОВИД-19 върху Азиатско-тихоокеанския район. В рамките на самодейността на Европейски Съюз „ Екип Европа “ страните от Азия ще бъдат подкрепени с 1,22 милиарда евро за битка с пандемията.
 
Министрите одобриха изводи по Афганистан, като показаха поддръжка за мирния развой в страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР