Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението
Коментари Харесай

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева акцентира смисъла на добросъседските отношение за напредъка в европейската интеграция на страните от Западните Балкани пред сътрудниците си от Европейски Съюз в границите на състоялия се през днешния ден Съвет „ Външни работи “.
 
Екатерина Захариева приветства декларацията от Загреб, която водачите одобриха на  виртуалната Среща на върха Европейски Съюз – Западни Балкани на 6 май 2020 година, проведена от хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
 
„ Благодаря на Загреб, че не отсрочи срещата на върха и я провежда след Срещата в София. Това беше доста значим знак за района - че е част от Европа, а финансовата поддръжка, която приехме, е от значително значение за хората от тези страни “,  сподели министър Захариева. „ За България беше доста значимо, че добросъседските връзки и осъществяването на двустранните договорености бяха включени в декларацията на водачите от Загреб “, добави тя. 
 
Център на полемиката на състоялия се посредством видеоконферентна връзка Съвет „ Външни работи “ бяха вероятностите пред Близкоизточния кротичък развой и поддръжката на Европейски Съюз за страните от Близкия изток и Северна Африка в битката с пандемията от ковид.
 
„ Изключително значимо е да работим за единна европейска позиция по Близкоизточния кротичък развой, както и да поддържаме градивен разговор и с двете страни “, сподели министър Захариева. Тя предложи на идващ Съвет да бъде поканен бъдещият израелски външен министър, с цел да обсъдят позицията на Съюза. Европейски Съюз би трябвало да продължи поддръжката си и за палестинската страна.
 
В рамките на видеоконферентното съвещание външните министри на Европейски Съюз показаха подготвеност да работят с новото израелско държавно управление за развиване на съдействието сред Европейски Съюз и Израел във всички сфери от съвместен интерес. Европейски Съюз и Израел са сътрудници в доста области и си сътрудничат сполучливо в битката против тероризма и радикализацията, софтуерния продан и други Предвижда се тясно взаимоотношение и в битката с пандемията от COVID-19. Предстоят дейни дипломатически контакти за попречване на едностранни дейности и търсене на благоприятни условия за реализиране на прогрес в Близкоизточния кротичък развой, и намиране на заслужено и продължително решение на основата на две страни. 
 
Министрите разискаха още политическите и икономическите последствия от COVID-19 върху страните от Близкия изток и Северна Африка, и поддръжката на Европейски Съюз за справяне с провокациите. Само за страните от Южното съседство Европейски Съюз е планувал финансова помощ в размер на 572 млн. евро за усилване на здравния бранш и 1,5 милиарда евро за краткосрочно и дълготрайно икономическо и обществено възобновяване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР