Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото
Коментари Харесай

Захариева откри консулство в Барселона, където има близо 16 000 българи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на Република България в Барселона, Кралство Испания. Генерален консул ще бъде Цветелин Цолов , който до момента ръководеше Генералното консулство във Валенсия. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

“Радвам се, че за две години като външен министър съумях да открия две нови посолства и две нови консулства. Свърши времето, когато България закриваше задачите си. Благодаря на българската общественост тук и особено на госпожа Иванка Иванова, без вашата поддръжка мъчно щяхме да се оправим. Благодаря, че пазите връзките с родината и посредством двете български учебни заведения. Бог да е с нас ”, сподели Екатерина Захариева.
 
 БГНЕС

“В консулския окръг живеят близо 16 000 българи, а по неофициални данни може би даже два пъти повече. Това ни кара да мислим, че разкриването на консулската задача тук ще има единствено позитивен резултат. На първо място – ще бъдат спестени редица неудобства за нашите сънародници, както финансови, по този начин и времеви. Вече няма да ви се постанова да пътувате до Мадрид или Валенсия, с цел да получите административна услуга или да ви бъдат преиздадени персонални документи, да вземем за пример. Увеличават се и опциите ни да оказваме помощ на изпаднали в неволя български туристи, студенти или краткотрайно пребиваващи в Испания ”, добави външният министър.

Тя установи, че се усилва и туристическият поток от България към тази част на Испания – с съвсем 80 на 100 за четири години до 2018 година , както и че една четвърт от стокообмена ни с Испания е с компании, чието седалище е в Каталуния.-->
 
 БГНЕС

“Благодаря на премиера Борисов, който персонално тормозих, с цел да го убедим, че е нужно да бъде намерено консулството. Сърдечни благодарности на българското държавно управление и на испанските управляващи. Благодаря и на консулите ни в Испания, които сме будили през нощта, с цел да оказват помощ на българите ”, сподели Иванка Иванова от името на българската общественост.

На церемонията по откриването на консулството участваха посланикът ни в Кралство Испания Иван Кондов, генералният шеф на Протокола на испанското външно министерство Каридад Баталя , ген. Хосе Андреу - шеф на основния щаб на Гвардия сивил (жандармерията) в Каталуния, Едуардо Кото, зам.-началник на националната полиция в Каталуния, предприемачи от български генезис и представители на асоциациите на нашите сънародници в района, включително от фондация “Св. Георги ”, която сътвори първото българско учебно заведение в Каталуния.
 
 БГНЕС

Отец Александър Великов от Валенсия отслужи водосвет.

Министър Захариева връчи и първия подготвен документ - персонална карта, документи за който бяха подадени в новото Генерално консулство.

Новото Генерално консулство на Република България в Барселона отвори порти на 10 септември 2019 година Откриването му е вследствие на вътрешен разбор на Министерство на външните работи и на напъните на държавното управление за възстановяване обслужването на българските жители зад граница. Консулството ще даде по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки на пълномощни и заявления , както и приемане на актове за гражданско положение.
 
 БГНЕС

От началото на мандата на министър Екатерина Захариева досега Министерство на външните работи е разкрило четири нови задачи в чужбина - посолства в Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия, и консулства в Тараклия, Молдова, и Барселона, Испания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР