Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото
Коментари Харесай

Eкатерина Захариева откри новото генерално консулство в Барселона

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на Република България в Барселона, Кралство Испания. Генерален консул ще бъде Цветелин Цолов, който до момента ръководеше Генералното консулство във Валенсия.

“Радвам се, че за две години като външен министър съумях да открия две нови посолства и две нови консулства. Свърши времето, когато България закриваше задачите си. Благодаря на българската общественост тук и особено на госпожа Иванка Иванова, без вашата поддръжка мъчно щяхме да се оправим. Благодаря, че пазите връзките с родината и посредством двете български учебни заведения. Бог да е с нас”, сподели Захариева.

“В консулския окръг живеят близо 16 000 българи, а по неофициални данни може би даже два пъти повече. Това ни кара да мислим, че разкриването на консулската задача тук ще има единствено позитивен резултат. На първо място – ще бъдат спестени редица неудобства за нашите сънародници, както финансови, по този начин и времеви. Вече няма да ви се постанова да пътувате до Мадрид или Валенсия, с цел да получите административна услуга или да ви бъдат преиздадени персонални документи, да вземем за пример. Увеличават се и опциите ни да оказваме помощ на изпаднали в неволя български туристи, студенти или краткотрайно пребиваващи в Испания”, добави външният министър.

Тя установи, че се усилва и туристическият поток от България към тази част на Испания – с съвсем 80 на 100 за четири години до 2018 година, както и че една четвърт от стокообмена ни с Испания е с компании, чието седалище е в Каталуния.

“Благодаря на премиера Борисов, който персонално тормозих, с цел да го убедим, че е нужно да бъде намерено консулството. Сърдечни благодарности на българското държавно управление и на испанските управляващи. Благодаря и на консулите ни в Испания, които сме будили през нощта, с цел да оказват помощ на българите”, сподели Иванка Иванова от името на българската общественост.

На церемонията по откриването на консулството участваха посланикът ни в Кралство Испания Иван Кондов, генералният шеф на Протокола на испанското външно министерство Каридад Баталя, ген. Хосе Андреу - шеф на основния щаб на Гвардия сивил (жандармерията) в Каталуния, Едуардо Кото, зам.-началник на националната полиция в Каталуния, предприемачи от български генезис и представители на асоциациите на нашите сънародници в района, включително от фондация “Св. Георги”, която сътвори първото българско учебно заведение в Каталуния.

Отец Александър Великов от Валенсия отслужи водосвет.

Министър Захариева връчи и първия подготвен документ - персонална карта, документи за който бяха подадени в новото Генерално консулство.

Новото Генерално консулство на Република България в Барселона отвори порти на 10 септември 2019 година Откриването му е вследствие на вътрешен разбор на Министерство на външните работи и на напъните на държавното управление за възстановяване обслужването на българските жители зад граница. Консулството ще даде по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.

От началото на мандата на министър Екатерина Захариева досега Министерство на външните работи е разкрило четири нови задачи в чужбина - посолства в Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия, и консулства в Тараклия, Молдова, и Барселона, Испания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР