Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Не трябва съседните държави да се използват за предизборни кампании

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дефинира изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като извънредно недопустимо. Пред публицисти в Минстерския съвет Захариева заяви, че е подготвена да бъде изслушана в Народното събрание по тематиката и няма терзание да отговори на всички въпроси. Днес следобяд в Министерството на външните работи Захариева ще има среща с турския дипломат в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турският външен министър е декларирал в изявление на избирателен протест, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията. Захариева означи, че е учудена и извънредно недоволна от изявлението на турския външен министър, което по думите на вицепремиера, не оказва помощ на другарските връзки, които имаме със страната. И се надявам да продължим да имаме с Турция, добави Захариева. Тя прикани нейният сътрудник да се въздържа да прави сходни неприемливи изявления. Изказването е направено в избирателен протест, само че не е добре да използваме прилежащите страни в предизборните си акции, нещо, което, за жалост, слушам, че и госпожа Нинова се е пробвала през днешния ден да направи, означи още Захариева.

" България в никакъв случай не се е подлагала на напън ", съобщи още външният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че при нея като външен министър са идвали и от католическата вяра, те също са изказвали противоречие със Закона за вероизповеданията. Българската православна черква също имаше противоречие, добави Захариева. Изслушваме терзания, само че ние сме самостоятелна страна и българският парламент взема решение какво да одобри, сподели още вицепремиерът.

Днес следобяд турският дипломат е извикан в Министерството на външните работи и ще се насочи демарш, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Избори идват и си отиват, предходната година също се наложи няколко пъти да отвръщам - преди избори се употребява език, който е извънредно недопустим за съседите, означи вицепремиерът и добави, че е имала телефонен диалог с външния министър на Турция по негово искане. По време на диалога Чавушоглу е изразил терзание, че Законът за вероизповеданията, който от година и половина се разисква в Народното събрание, е ориентиран против мюсюлманската вяра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР