Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че
Коментари Харесай

Захариева не вижда връзка между шпионския скандал и отношенията ни с Русия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разгласи, че следствието за шпионаж няма нищо общо с връзките сред България и Русия. Външният ни министър означи, че България се пробва да развива партньорски връзки с Русия въз основата на ценене на взаимните ползи. Геополитическата ориентировка на страната е доста ясна и още преди ГЕРБ да поемат ръководството. Захариева акцентира, че се надява ДАНС и Министерство на вътрешните работи да си свършат работата, само че да не пострадат и връзките ни с Москва.

Във връзка с следствието против ръководителя на Движение "Русофили " ДАНС издаде две 10-годишни забрани за влизане в страната на съветски жители. Става дума за заместник-председател на Съвета на Дружеството за развиване на съветското историческо просвещение "Двуглав орел " - военачалник Леонид Решетников, бе наложена възбрана със период от 10 години за влизане на територията на България. Забрана получи и ръководителят на "Двуглав орел " Константин Малофеев.

Малинов на собствен ред е притеглен като обвинен в образуване на незаконна скица за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Той бе освободен от ареста под гаранция от 50 000 лева, само че е със възбрана за овакантяване на страната.

Преди дни Леонид Решетников разяснява случая пред БНР. Според него шпионският скандал с Русия е част от огромна акция, в която всеки член на НАТО би трябвало да взе участие. Решетников изясни, че следствието въздейства доста неприятно на плануваното посещаване на външния министър Екатерина Захариева в Москва.

Дипломатическите отношение сред България и Русия бяха обтегнати и поради галерия, проведена във връзка 9 септември, от съветското посолство. Тогава българското Министерство на външните работи излезе с остра позиция, в която акцентира, че "щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни “.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова реагира остро, казвайки, че България пренаписва историята и тази позиция на София сочи злокобна наклонност.

"Обществото ни е разграничено и нашият апел бе съветското външно министерство да не влиза в подобен спор, който облагодетелства една от политическите сили. Винаги, когато се постанова, ние ще реагираме “, изясни в понеделник вицепремиерът Екатерина Захариева пред NOVA телевизия.

Захариева възнамерява да посети съветската столица през октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР