Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в
Коментари Харесай

Захариева към украинския си колега: Зачитайте правата на българското малцинство в Украйна

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разиска в телефонен диалог с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба проектите на украинските управляващи за административно-териториална промяна на Болградския регион в Украйна, обитаем най-вече с етнически българи.

„ Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на локалното население, което не е според “, сподели министър Захариева във връзка административно-териториалната промяна, която планува разделянето на Болградския регион в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева напомни смисъла на 200-хилядната етническа българска общественост в Украйна за двустранните връзки. „ Българско национално малцинство в Украйна е натурален мост на другарството и съдействието сред двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско ниво “, акцентира Екатерина Захариева. В хода на диалога тя удостовери поддръжката на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Въпросът с административно-териториалната промяна, засягаща и българското малцинство, бе разискван и в телефонния диалог на българския министър-председател Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский при започване на годината.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да ревизира въпроса и хода на дейностите по административно-териториалната промяна. Той увери, че разделянето на Болградския регион е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба разискаха и ограниченията в двете страни против разпространяването на ковид. Миналата седмица българското държавно управление утвърди филантропична помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безплатно 500 комплекта със защитни костюми и материали за потребностите на украинското опазване на здравето. България също по този начин реши да окаже и финансова помощ против ковид на Украйна в границите на интернационалните организации.

Събеседниците показаха вяра, че според от намаляването на риска от болестта границите последователно ще бъдат отваряни за контакти сред бизнеса и хората.

Двамата министри разискаха и опцията за осъществяване на отсрочената поради пандемията с ковид аудиенция на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също предложения министър Кулеба да посети България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР