Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е
Коментари Харесай

Захариева и Лавров обсъдиха икономическото сътрудничеството между България и Русия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещаване в Москва, разиска с съветския си сътрудник Сергей Лавров опциите за активизиране на двустранните връзки в областта на търговията, туризма, културата, образованието.

Визитата на Екатерина Захариева е първата на външен министър на България в Москва от 2011 година насам.

Акцент в диалозите бяха тематики от стопанската система и търговията, съдействието в енергетиката и туризма, в областта на културата, образованието, превоза.

Външният ни министър изрази незадоволство от несъответствието в двустранната търговия сред двете страни. За 2018 година двустранният стокообмен е достигнал 4,144 милиарда $. В съпоставяне с  2017 година година в комерсиалния оборот е маркиран спад от 4,1 на 100, а негативното комерсиално салдо за България се е нараснало с 22,4%.

В момента главен дял в българския експорт за Русия заемат медикаментите – 29,6 на 100, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и други Около 85 % от вноса от Русия се образува от минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.-->

По отношение на енергетиката Екатерина Захариева акцентира смисъла за България на плана „ Балкански поток “ и желанията на българското държавно управление да построи в период газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се възнамерява да бъде транзитиран газ и от газопровода „ Турски поток “.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР