Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарският

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарският
Коментари Харесай

Ще се снабдяваме с газ от целия свят

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарският й сътрудник - министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто, означиха Деня на българо-унгарското другарство в Будапеща.

Двамата разискаха необятен кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, в това число енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани.

Екатерина Захариева е на публично посещаване в Будапеща във връзка 100 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

По време на визитата една от главните тематики на диалози бе енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. “Енергийните планове на българското държавно управление целят диверсификация на източниците и маршрутите.

„ Балкански поток “ е български план, който се извършва по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат опция на българските семейства и на тези от целия район, в това число унгарските, да се доставят с газ от целия свят”, уточни първият ни посланик.

За Унгария е извънредно значимо построяването на газовия хъб “Балкан” и „ Балкански поток “, в това число интерконектора с Гърция и терминала за полутечен газ в Александруполис “, посочи от своя страна и министър Сиярто.

“Искаме диверсификация, а България ще ни обезпечи това през своя територия “, посочи унгарският външен министър.

Всички енергийни планове у нас се построяват прецизно по европейските правила и нямат никакво закъснение, акцентира вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя означи какъв брой е било значимо обезпечаването на “зелен коридор” за българските жители и за бизнеса при започване на първата вълна от ковид, когато европейските сухопътни граници бяха ненадейно затворени.

„ Трябва да работим дружно, с цел да избегнем второ затваряне, защото стопанските системи ни няма да устоят “, разяснява външният ни министър, а унгарският й сътрудник се съгласи с думите й.

“България постоянно е разглеждала Унгария като собствен дълготраен другар освен поради географската ни непосредственост, само че и поради споделените полезности и светоглед, които изповядваме, като сътрудници в европейското семейство и НАТО “ добави министър Захариева.

По думите й през днешния ден българското малцинство е едно от публично приетите в Унгария и тя благодари на унгарската страна за грижите и топлото отношение, които постоянно е проявявала към българите.

“Българската общественост в Унгария има голям принос към нашето общество, показана е и в Народното събрание. Радвам се, че през днешния ден означаваме Деня на българо-унгарското държавно управление.

Правителството подкрепя постоянно вашата общественост, в това число финансово”, акцентира в отговор министър Сиярто. Унгария отпуска и 140 млн. евро кредитна линия за взаимни бизнес планове.

Двамата министри подписаха Меморандум за съгласие в региона на интернационалното съдействие за развиване сред Министерство на външните работи на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.
 Захариева подписва Меморандум за съгласие
Захариева подписва Меморандум за съгласие
По-късно Екатерина Захариева награди със Златен почетен знак на Министерство на външните работи изтъкнати българи, живеещи в Унгария и съдействали за развиването на връзките ни.

Това са господин Димитър Танев, ръководител на Българското сдружение в Унгария, господин Симеон Варга, член на унгарския Парламент и покровител на българското малцинство, господин Ганчо Мусев, ръководител на българското републиканско самоуправление в Унгария, госпожа Светла Кьосева, дълготраен шеф на учебното заведение за български език в Будапеща, и господин Михаил Кочич, началник и учител на катедра славянистика в университета в Сегед.

Българският външен министър откри и галерия навън, представяща буквите от българската писменост, които са направени под формата на пейки. Изложбата към този момент гостува в Париж, Рабат и Берлин.

“Надявам се експозицията да обогати визиите на унгарската общност за България, нейната просвета и история”, уточни министър Захариева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР