Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

Захариева и Луиджи Ди Майо обсъдиха изхода от кризата с COVID-19

В ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и интернационалното съдействие на Италия Луиджи Ди Майо разискаха рецесията с COVID-19 и по какъв начин да бъдат преодолени последствията от нея. Това разгласи самата Захариева на брифинг, след срещата си с италианския си сътрудник.

В началото на изявлението си пред медиите външният министър напомни от кой момент датира връзката ни с Италия и акцентира, че двете страни имат дългогодишно съдействие.



" Историята на София е обвързвана с италианския вицеконсул Вито Позитано. Той отхвърля да напусне града с цялата дипломатическа задача, откакто схваща за желанието на османските управляващи да възпламенят града след Априлското въстание. И макар, че някои от постройките в центъра са запалени, той оказва помощ за потушаването на пожарите и провежда отряди за битка с мародерските банди. Така, с помощта на неговото застъпване София е избавена ", напомни тя и акцентира, че този къс епизод от българската история е доста индикативен и е знак на нашето другарство в 140-тата годишнина от дипломатическите ни връзки.

Захариева поздрави Италия за преодоляването на обстановката във връзка с коронакризата. Външният ни министър уточни, че в най-тежките моменти нашите медици и държавни управления са били в непрекъсната връзка.

" Радвам се, че имаме по-добра съгласуваност на европейско равнище. Все още обаче би трябвало да имаме общи критерии на равнище Европейски Съюз по кое време затваряме границите си. Критериите във всяка една страна са доста разнообразни ", акцентира външният министър и разгласи, че са се договорили да инициира спор по тематиката.

По време на срещата е станало дума и за новия европейски инструмент Next Generation EU , който касае оправянето с последствията, породени от пандемията.

" И за идната многогодишна рамка. Нашите държавни управления и нашият бизнес и нашите хора се нуждаят от тази помощ в този момент. В противоположен случай последствията за нашите стопански системи ще са пагубни ", разяснява Захариева и добави, че водачите ни ще съумеят да реализират единодушие по тематиките до края на септември.

Тя благодари на своя сътрудник, че поддържа европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Захариева обърна внимание на двустранните връзки и уточни, че Италия е един от най-важните търговско-икономически сътрудници на България.
" Много италиански бизнес, заводи и стопански системи има в България. Те се усещат добре тук ", увери външният ни министър.

Колегата ѝ от Италия сподели, че връзките сред двете страни са отлични и те са укрепени от доста мощни търговски връзки, които през 2019 година са записали 57 милиарда търговски обмена от левове.

Луиджи Ди Майо уточни, че е просрочен с идването си през днешния ден у нас, тъй като е трябвало да участва на приемането на указ за разхлабване на ограниченията.

„ За нас това е значим ден. Тази нощ одобрихме декрета за опростяване на ограниченията и усилване стопанската система на страната, понижаваме цените на бюрокрацията, отваряме опция за строителните площадки “, разгласи той и добави, че с това разпореждане дава опция на хората да могат да се върнат на работа и вложенията още веднъж да тръгнат нагоре, преодолявайки бюрократичните спънки.

Майо разяснява, че европейските жители имат потребност от бързи отговори, амбициозни отговори , с цел да може да се преодолее сложната икономическа фаза, която има пред тях, само че това ще бъде възможто само и единствено в случай че Европейски Съюз и неговите страни-членки се покажат на равнище. Така може да се почувстваме задоволени, добави Ди Майо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР