Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

Българският и чешкият бизнес ще инвестират заедно в нови пазари

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек разискаха благоприятни условия българският и чешкият бизнес да обединят напъните си като осъществят взаимни планове и вложения, в това число на нови пазари като Африка.

Двамата разговаряха в Министерството на външните работи, където Екатерина Захариева посрещна Томаш Петричек на първо посещаване у нас. Външният ни министър акцентира обичайното другарство сред Чехия и България, които следващата година ще отбележат 100 година от определяне на дипломатически връзки, оповестиха от Министерство на външните работи.

„ Между нас няма открити въпроси. Говорихме по какъв начин да използваме тази годишнина в допълнение да сближим народите и да дадем опция на бизнеса да осъществя общи планове “, съобщи Екатерина Захариева.

Двустранният стокообмен за последните 10 година се е утроил. За 2018 година той възлиза на 1,37 млрд евро, само че и двете страни бяха единомислещи, че има още благоприятни условия за развиване на икономическото съдействие.

„ Обсъдихме и това, че е добре чешкият и българският бизнес да обединят старания в вложения и нови пазари, да вземем за пример Африка. Това е континент, където и България, и Чехия имат обичайно положителни връзки “, сподели външният ни министър. Според Томаш Петричек визитата му „ е опция да задълбочим икономическите си връзки, макар големият напредък във взаимната търговия, който означаваме “. Чешкият външен министър съобщи предпочитание за взаимни капиталови планове с България в региона на туризма, енергетиката, превоза. Той открои и достиженията на България във високотехнологичната сфера.



„ За България Ай Ти - секторът се трансформира в обичаен. Развива се непрекъснато, динамичен е. У нас имаме най-високия % на жени-инженери, работещи в този бранш. Мисля, че осведомителните технологии и математиката са заложени в ДНК-то на българите – учениците ни печелят оценки в интернационалните надпревари и олимпиади наред с деца от Съединени американски щати, Китай и Русия “, сподели Екатерина Захариева. Според нея нови благоприятни условия за съдействие има и в региона на автомобилостроенето, оръжейна индустрия.

Министър Захариева акцентира и общите позиции по европейския дневен ред. Двамата министри се договориха България и Чехия да обединят напъните си за начало на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания. Един от целите на Чехия като ръководител сега на Вишеградската група е по какъв начин да бъдат подкрепени Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз.

„ Разочаровани сме, и България, и Чехия, че за следващ път бе отсрочено решението за Република Северна Македония и Албания. Разбрахме се още повече да обединим напъните да убедим скептичните държави-членки на Европейски Съюз, че тези страни са част от Европа и тяхното място е в европейското семейство ", съобщи Екатерина Захариева.

„ За нас е значимо Европейски Съюз да бъде конкурентно кадърен, да развиваме технологиите. Важно е също по този начин Европейски Съюз да остане обединен и да взема решение проблемите ни в границите на общността. Важно е и да поддържаме приятелите от Западните Балкани “, съобщи Томаш Петричек.

Външните министри на България и Чехия се схванаха и страните да поддържат още по-добра съгласуваност във връзка с идващия бюджет на Европейски Съюз. „ Нашият министър председател сега е в Прага на среща на страните, другари на кохезионната политика “, сподели Екатерина Захариева.

По мотив миграционния въпрос тя акцентира, че България прецизно съблюдава отговорностите си да охранява външната граница на Европейски Съюз. И двамата министри се съгласиха, че „ механизмът за взаимност “ в общоевропейската миграционна политика не би трябвало да е краткотраен, а непрекъснат. Като образец за общи позиции в европейския дневен ред Екатерина Захариева уточни и битката с дезинформацията, битката с климатичните промени.

Тя изрази вяра, че визитата на Петричек ще способства за още по-близки връзки сред двата народа.

В момента в Чехия живеят 15 000 българи, в Прага се намира и единственото пълноформатно българско учебно заведение зад граница “Петър Берон “, намерено преди повече 70 година У нас – през 1949 година, е открит първият чешки културен център зад граница, а мнозина чехи са съдействали за развиването на българската страна след Освобождението преди 141 година Сред тях са учените историци Константин Иречек и Вацлав Добруски, предприемачите братя Прошек, художниците Иван Мърквичка и Ярослав Вешин и доста други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР