Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

България и ОАЕ осъдиха нападенията в Оманския залив

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и интернационалното съдействие на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдулла бин Зайед бин Султан ал-Нахаян осъдиха нападенията над танкери в Оманския залив и приканиха всички районни сили към мъдрост и самообладание.

,,Осъждаме сходни атентати и призоваваме за бързо следствие и определяне на причинителя им. Всеки принудителен епизод в район като този крие капацитет от ескалация на напрежението и по тази причина призоваваме всички сили в района към мъдрост и търпение'', акцентира Екатерина Захариева на конференция с Абдулла ал-Нахаян. Той е на публично посещаване в България, с цел да открие посолството на ОАЕ в София.

Министър Захариева акцентира, че морският път, част от който е Оманският залив, където ден по-рано бе осъществено нахлуване над два танкера, е значим освен за района, само че и за целия свят, тъй като оттова минава най-големият трафик на енергийни запаси в света.

Шейх Абдулла също прикани за деескалация.

,,ОАЕ се намира в сложен район, само че с доста запаси, нужни на света и бихме желали потокът на газ и нефт да бъде сигурен, което е от изгода на международната стопанска система. Онези, които се пробват да дестабилизират района, са хора, които нямат висши цели и гледат обратно, а не към бъдещето, които гледат расистки, а не хуманно, уточни той.

Министърът прикани интернационалната общественост да даде опция ''на гласа на разсъдъка да се извиси''.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР