Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

България и С. Македония бяха домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров бяха домакини в Скопие на Срещата на външните министри от Берлинския развой за Западните Балкани. Тя е първото от поредност значими събития в границите на взаимното председателство на процеса на България и Република Северна Македония през 2020 година

„ Това първо взаимно председателство на две страни е знак на районното наличие в Берлинския развой. Гледаме на него като на положителен знак, че държава-членка на Европейски Съюз и страна претендент могат да работят дружно в полза на страните в района “, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на на срещата.



Служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров благодари на Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на за съпредседателството и уточни три послания, които то насочва към района и Европа: „ Съвместното ни председателство алармира повече доверие в района. То е значимо и за самочувствието на Балканите, тъй като демонстрира, че две прилежащи страни могат да го създадат. Важно е и за нашите двустранни връзки. Това е спомагателен инструмент да работим дружно и да го използваме да решим останалите значими исторически въпроси сред нас “, сподели Димитров.

Захариева: Западните Балкани би трябвало да гледат повече към бъдещето, а не да се концентрират единствено към предишното

Целта на лансирания от немския канцлер Ангела Меркел през 2014 година Берлинския развой е да бъде подкрепена европейската интеграция на страните от Западните Балкани посредством повече стопанска система и съгласуваност. Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на удостовери българската поддръжка за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, което е и един от целите на външната политика на България.

„ България ще продължи да поддържа напъните на страните от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз, само че би трябвало да вършим това дружно “, сподели външният ни министър. Тя уточни взаимното председателство на Берлинския развой като образец за развиване и достижение на Балканите.

„ Въпреки, че в района има доста върху какво да работим и във връзка с съгласуваност, и независимост на медиите, и добросъседски връзки, господство на правото, това взаимно председателство в действителност е неповторимо. Фактът, че и аз, и Никола сме тук дружно, което беше немислимо преди 3 година, демонстрира какъв брой доста се е случило за тези три години на Балканите “, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на. Тя прикани сътрудниците си от страните от Западните Балкани да не се концентрират единствено в предишното, а да гледат към бъдещето и да работят дружно по общи планове и да се стремят към добросъседски връзки.

Двамата с Никола Димитров бяха единомислещи, че би трябвало мъдрост при решение на проблемите. „ За да изградим същинско другарство, би трябвало да стъпим на истината от предишното и би трябвало да приемем действителността “, разяснява Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.



Приоритетни области на взаимното председателство на България и Република Северна Македония са задълбочаване на съществуващите сфери на съдействие в района на Западните Балкани, възстановяване на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; съгласуваност сред хората, доближаване на младежите, в това число посредством обучение, запазване на околната среда.

В рамките на срещата 6-те страни от Западните Балкани – Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина одобриха взаимно заявление, с което потвърдиха устрема си да бъдат пълноправни членове на европейското семейство и да извършат нужните промени за това. Те приканиха европейската вероятност за Западните Балкани да остане високо в дневния ред на Европейски Съюз.

Захариева в Северна Македония, какво се договорихме със съседите

Страните приветстваха взаимното председателство на Берлинския развой на България и Република Северна Македония като модел, прилаган за първи път в границите на самодейността и предлагащ ясни вероятности за усилване на районното съдействие.

„ Приветстваме също целите на взаимното председателство. Усилията да се промотира задълбочена районна интеграция, съгласуваност и улеснено придвижване на артикули, услуги, капитал и хора ще запазят стопанските системи ни живи, а промишленостите ни – конкурентноспособни “, се показва още в взаимното заявление на 6-те страни. Те показаха поддръжка за проектите на взаимното председателство да търси близко съдействие с всички сътрудници, в това число европейките институции, Съвета за районно съдействие, основан в Сараево, участниците в Берлинския развой, интернационалните финансови институции.

Участници в Берлинския развой за Западните Балкани са Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страните членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР