Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева в Северна Македония, какво се договорихме със съседите

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на приветства ролята на неправителствените организации (НПО) за развиването на гражданското общество и европейската интеграция в страните от Западните Балкани. Това е една от добавените стойности на Берлинския развой за Западните Балкани, на който през 2020 година за първи път съпредседатели са България и Република Северна Македония.

„ Съвместното председателство сред България и Република Северна Македония е доста знаково, тъй като за първи път то се дава на страни от района и се дава взаимно – на страна - член на Европейски Съюз и на страна от Западни Балкани “, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на пред участниците във конгрес на неправителствени организации в Скопие, който съпътства започващата по-късно през днешния ден Среща на външните министри от Берлинския развой. Домакини на срещата са Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

Екатерина Захариева е на двудневно посещаване в Северна Македония

„ Започнахме с диалог с гражданското общество и специалистите, тъй като считам, че един от най-важните приноси на Берлинския развой е постоянният разговор с гражданското общество от страните от Западните Балкани, както и с гражданското общество сред страните от Западните Балкани и нашите страни - членки на Европейски Съюз “, сподели външният ни министър пред участниците във форума на специалисти и политически анализатори, проведен от Института за народна власт „ Граждански общества “ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надпис „ Стимулиране на стратегическата автономност. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”.

Сн. Министерство на външните работи

Вицепремиерът Захариева акцентира нуждата от общи старания за развиването на района, в това число за опазването на околната среда. „ Балканите са част от общия европейски дом. Трябва да се грижим за дома. Неслучайно избрахме за един от целите на взаимното ни председателство Зелената договорка “, сподели Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на. 16-те въглищни централи в страните от Западните Балкани създават толкоз нездравословни излъчвания, колкото всички въглищни централи в Европейски Съюз, сочат данните. „ Бях шокирана от обстоятелствата. Трябва да се фокусираме и да работим по този проблем. Мога да обещая, че България ще бъде една от най-активните страни в Европейски Съюз в търсене на повече помощ страните от Западните Балкани да реализират задачите на Зелената договорка. Не би трябвало да чакате да започнете договаряния за Европейски Съюз, с цел да започнете да работите “, съобщи външният ни министър.

Нови два случая на ковид в Северна Македония

В изявлението си служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров акцентира упованията на страната му да стартира колкото може по-бързо договаряния за участие в Европейски Съюз. „ Европейският съюз е изправен пред огромен тест. Ако в този момент – след брилянтния отчет на Европейската комисия за промените ни, няма решение, това ще значи, че вратата за нас е затворена “, съобщи Димитров.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на удостовери поддръжката на България за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония Албания. Тя призна, че в действителност някои страни - членки на Европейски Съюз не са въодушевени във връзка разширението, само че в това време 6-те страни от Западните Балкани не би трябвало да стопират с промените.

„ Надявам се, че решение ще бъде взето през март, тъй като другояче Европейски Съюз ще загуби доверие и огромната поддръжка, която в този момент усещаме измежду жителите на 6-те страни от Западните Балкани “, сподели Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Берлинският развой е политико-дипломатическа самодейност, стартирана през 2014 година от немския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страни - членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.

Председателство на Берлинския развой на България и Република Северна Македония през 2020 година е първото взаимно председателство от лансирането на самодейността от Германия през 2014 година насам. Срещата на външните министри от Берлинския развой в Скопие е първата от поредност значими прояви на взаимното председателство, чиято кулминационна точка ще бъде срещата на върха в София през есента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР