Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с ръководители

...
Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с ръководители
Коментари Харесай

Министърът на туризма проведе важна среща

 Вицепремиерът и министър на туризма организира работна среща с ръководители и представители на Асоциацията на банките в България и на Българската банка за развиване. Тя акцентира значимата роля на финансовите институции в поддръжка на туристическия бранш, който е най-тежко потърпевш от пандемията от COVID-19.

" Компаниите се нуждаят незабавно от дълготрайни заеми с по-ниска рента, които да са обезпечени през Българската банка за развиване ", уточни министърът и настоя за по-голяма еластичност при отпущането на средства по програмата за подкрепяне на МСП в условия на рецесия и заплаха от банкрути. " Туроператорите нямат продажби и доходи, а 12-месечният период за възобновяване на депозити и заплащания за неосъществени туристически услуги ще завърши. Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонната претовареност също изтича и браншът в действителност е в сериозно положение ", уточни още тя.

Министърът посочи главните претенции на бизнеса за 3-годишен гратисен интервал в кредитирането, като се приема залог на дяловете на компаниите и/или залог на собствеността. Кредитите да са безлихвени, в случай че се отпускат от ББР, или с рента до 3%, в случай че са през комерсиалните банки. Туроператорите имат потребност от целева помощ под формата на финансиране против залог на вземанията и то ще бъде употребявано за възобновяване на сумите към крайните клиенти.

Председателят на УС на АББ Петър Андронов насочи рекомендация към ББР и Фонда на фондовете да се ревизира програмата, ориентирана към бизнеса, и да се направи специфичен артикул за туризма. Така ще може да се поеме тежестта от рисковете при финансирането, като Асоциацията ще спомага оптимално в този развой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР