Вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна Николова е родена

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна Николова е родена
Коментари Харесай

Министър Николова към представителите на бизнеса: В мое лице имате помощник за преодоляване на кризата

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова  Марияна Николова Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 година Завършила е „ Публична администрация и беседва с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) и Сдружение „ Туризъм “.

Тя показа пред представителите настоящата обстановка в бранша, развиването на летния сезон и очерта начинания, които ще са предпочитани в нейната работа. В мое лице имате асистент за превъзмогване на рецесията, съобщи министър Николова. И прикани за разговор и бърза връзка, при пораждане на компликации и въпроси. Важно е да мислим както за опциите за подкрепяне на туроператорите, хотелиерите и заведенията за хранене, само че и за повишение на качеството на услугата, разяснява още вицепремиерът.

Вицепремиерът изясни, че пъpвитe cигнaли зa летния сезон са пoвeчe oт нeгaтивни. Peзyлтaтитe нa кypopтитe пo Южнoтo Чepнoмopиe пpeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чapтъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт xoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx - Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни. Все още има упования август и септември да са по-добри, като удостоверение за това е както полетната стратегия на морските летища, по този начин и записванията, осведоми тя.

По мое предложение, стартира разискване, на опцията страната да поема разноските за карантинирани туристи, сподели министър Николова пред представителите на БХРА. И моли бизнесът да предложи места за настаняване, в които при потребност могат да се настаняват туристи за карантиниране. От асоциация показаха, че поддържат концепцията и са подготвени да обезпечат нужните хотели. В срещата от страна на организацията участваха Георги Щерев, Атанас Димитров, Веселин Налбантов, Благой Рагин, Бранимир Миланов и Еньо Енев.

Новият здравен министър с първа заповед - обвързвана е с PCR тестванията за задгранични туристи

По предложение на вицепремиера ще се обмисли въвеждане на обичайно българско меню в хотелите и заведенията за хранене в курортите. Тя уточни, че е значимо да се подчертава на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария.

Тема на диалозите беше и рекламата на България, като министърът уточни, че е значимо да се подчертава върху опциите на страната да предлага целогодишен туристически артикул. Местата за настаняване съблюдават всички условия за работа в изискванията на международната пандемия, съобщи министър Николова. Тя акцентира, че това би трябвало да е в основата на маркетинговата акция за привличане на български и задгранични туристи.

Представители на БХРА показаха, че решението за субсидиране на чартърните полети е значим триумф и доста мечтана мярка, която ще подкрепи бранша за превъзмогване на последствията от рецесията. От сектора беше постван и въпросът за Наредба Н18, като те показаха, че публичното разискване е завършено и следва регламентът да бъде импортиран за разглеждане и утвърждение. Вицепремиер Николова изясни, че е в непрестанен разговор с отрасловия министър и ще разяснява с него всички въпроси, които бизнесът слага.

По време на срещата си с АБТТА, БАТА и Сдружение „ Туризъм “ министър Николова съобщи, че за нея браншът е предпочитан и че ще пази неговите ползи, като е значимо двете страни да работят в цялостно съдействие. Тя показа пред събеседниците си известието от Европейската комисия (ЕК) за утвърждение на целево субсидиране на чартърните полети, проведени от туроператорите до България, в размер на 35 евро за всяка седалка от чартърна линия пренасяща туристи до страната.

Вицепремиерът Николова осведоми още, че с решение на кабинета идващите от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат допускани в страната против PCR тест, изработен до 72 часа преди влизането в България. Тя добави още, че ще бъдат извършени диалози, с цел да отпадне ограничаването и за Украйна, която е предпочитан за България пазар.

„ Туризмът способства най-вече за Брутният вътрешен продукт. Има обитаеми места където той е единственият занаят и би трябвало да използваме капацитета си “, разясни министър Николова. И добави, че браншът към този момент си има министър и откакто нещо бъде препоръчано, то ще бъде осъществено.

Министър Николова се срещна с представители на обединяване "Бъдеще за туризма "

В тази връзка вицепремиерът изясни пред събеседниците си, че към този момент е изпратила писмо до министъра на стопанската система с искане за даване на грантова скица в размер на 10% от оборота за предходната година, което да подкрепи в допълнение туроператорите и турагентите.

Участниците в полемиката разясниха, че са изготвили краткосрочни и дълготрайни оферти, свързани с ликвидността и ръководството на рецесии. Те желаеха подпомагане от министъра и по отношение на проблемите с издаването на визи за съветски и турски туристи. Има доста проблеми, които касаят оцеляването на бизнеса и това се отнася както за най дребните, по този начин и за най огромните компании, обясниха представителите на бизнеса. От своя страна министър Николова съобщи, че желае браншът да бъде единен и ще пази неговите ползи, като за нея от голяма важност са интернационалните контакти, защото по този метод могат да се подтикват задграничните пътувания.

В диалога участваха представители на АБТТА - Ирина Найденова, Даниела Стоева, Байко Байков. От Сдружение „ Туризъм “ участваха Венци Кръстев, Николай Данаилов, Мартин Петров, а от БАТА - Светлана Атанасова, Георги Рачев, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР