Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети някои от

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети някои от
Коментари Харесай

МТ промотира активно забележителности край село Старосел

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети някои от най-известните забележителности край село Старосел. Тя бе съпроводена от регионалния шеф на Пловдив госпожа Дани Каназирева и кмета на община Хисаря госпожа Пенка Ганева.
Първият обект, който министър Николова прегледа, бе Тракийски паметен храм от края на V -IV век прочие н. е., който се намира в Четиньова могила. Това е най-големият тракийски храм на Балканите. Подмогилното оборудване се състои от парадно стълбище с девет стъпала, две странични стълбища, ритуална площадка сред тях, необятен кулоар и величествен храм с представителна фасада и две пространства. Целият заветен насип е ограден от висока крепида с дължина 241 м от чудесно обработени гранитни блокове, свързани между тях с стоманени скоби, залети с олово.



Вицепремиерът посети и параклис „ Свети Спас " и колосален подмогилен храм в могила Хоризонт. Той се състои от правоъгълна камера, пред и към която е ситуирано П-образно помещение, украсено с 10 колони с бази и капители в ранен дорийски жанр. В средата на IV в. прочие Хр. В храма е заровен обожествен тракийски държател, с което той се е трансформирал в пантеон. Заедно с царя е положен и неговият кон. Впоследствие по религиозни или политически аргументи храмът е опозорен, ограбен, опустошен и засипан. От облеклата и движимостите, с които е заровен владетелят са останали единствено 15 пластинки от златна броня, 12 бронзови върха за стрели, сребърни халки, парчета и керамични съдове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР