Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов
Коментари Харесай

Караджов прати на прокуратурата доклада за пътните ремонти

Вицепремиерът и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов разгласи, че е изпратил на прокуратурата отчета за пътните поправки, съгласно който близо 80 на 100 от тях са противозаконни.

" За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с отчета за пътните поправки ", съобщи Караджов при чуването му от парламентарната комисия по районна политика..

Заради очертаващия се 3.9 милиарда лева недостиг по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството би трябвало да избираме сред двете несгоди - компаниите стопират да работят и неприятно за страната или не престават да работят, само че ние не им плащаме, сподели Караджов.

Председателят на Управителния съвет на браншова камара " Пътища " инж. Стефан Чайков, който също беше изслушан от парламентарната комисия, съобщи, че няма никакъв късмет пътните компании да завършат започнатите 287 обекта през 2021 година до края на септември 2022 година

" Нали не си представяте, че държавна институция ще излезе с отчет, в който 80 % от дейностите са противозаконни, тъй като се твърди, че са главен ремонт. Как очаквате ние да продължим да работим? Дори оставям настрани обстоятелството, че няма нито една стотинка в бюджета. Ние да не сме малоумни на следващия ден да ни арестуват " , сподели прочувствено Стефан Чайков.

Докладът на работната група

Междуведомствена комисия на министерствата на финансите и на районното развиване ревизира 906 възлагания от организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) по 34 контракта за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са подписани в интервала 2018 година - 2020 година по времето на ръководството на ГЕРБ.

Комисията излезе с отчет, чиято цел бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за настоящ ремонт, като откри каква част от насъбраните отговорности до края на 2021 година да бъдат разплатени.

Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а предлага нова работна група да се занимае с заплащанията, уточни Караджов.

Той повтори, че договорите за настоящ ремонт и поддържане са законни, подписани след извършени процедури по Закона за публичните поръчки и след правосъдни обжалвания. По тях обаче са правени възлагания над оторизации от закона размер и са възлагани на компаниите съществени поправки по контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Това е нарушаване на законите за публичните поръчки и за устройство на територията е записано в отчета, сподели Караджов.

Общата стойност на възлаганията по тези контракти е 3.106 милиарда лева Това е и завареният недостиг в бюджета на пътната организация, който съществуваше, когато поехме министерството, сподели Караджов. Той добави, че от тях близо 80% са признати за съществени поправки от комисията.

" Единствената опция за превъзмогване на позволените несъответствия е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народното събрание чрез законодателна активност... С други думи - тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска съсипия и загуба на страната. Затова тя би трябвало да ги урегулира със специфичен акт, като ги ревизира за качество и сигурност ", съобщи Караджов.

Сред изводите на отчета е, че е належащо ново законодателство за инфраструктурните обекти.

Съгласно решението на Народното събрание от април тази година АПИ към този момент изплати половината от сумите за пътни поправки по договорите за настоящ ремонт в размер на 656 млн. лева Тези средства са от бюджета на АПИ за тази година и остават като недостиг, тъй като не са планувани в актуализацията на държавния бюджет, сподели Караджов.

Идеята на финансовия министър Асен Василев е защото АПИ има рекорден бюджет от 2.2 милиарда лева с него да се разплати на пътните компании. Трактовката на Караджов е, че тези пари са за нови възлагания за ремонт на 3000 км пътища през тази година.

Пътният б ранш: Пари има, само че страната не ще да ни заплати

По закон, когато един обект е противозаконен, той би трябвало да спре неотложно и да се възвърне в предходното му положение, сподели ръководителят на Управителния съвет на браншова камара " Пътища " Сте3фан Чайков.

Той посочи, че сред първо и второ четене на актуализацията на бюджета има опция да се потърсят спомагателни средства. Посочи, че по перо " финансови разноски " има 8.4 милиарда лв., а осъществяването за полугодието е към 10%.

Пари има и по финансовите разноски от 1.1 милиарда лв. на пътната организация заради сходно съответствие на осъществяването им, сподели Чайков.

" Значи пари има, търси се политическа воля и грижа най-малко за живота и здравето на хората, в случай че такава няма към компаниите, в които по линия на доставките са включени над 150 000 български жители " , сподели в умозаключение браншовият началник.

В отговор на въпрос на ръководителя на парламентарната районна комисия Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ", Чайков съобщи, че до момента не е видял нито един държавен орган да е установил неправда в активността на пътностроителните компании.

" Действията на специалистите от пътната организация по тематиката за договорите са били в границите на настоящата нормативна уредба и в този смисъл те не са " проведена незаконна група ", сподели Чайков представен от Българска телеграфна агенция.

На базата на противоречиви тълкувания на нормативната уредба се обричат на крах десетки български компании - не го разбирам, добави той.

ДНСК не се ангажира със период по инспекцията на пътните поправки

Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) не се ангажира със период по кое време ще завърши инспекцията по направените пътни поправки, за които се твърди, че са противозаконни.

ДНСК не е била част от работната групата и се запознахме с отчета на междуведомствената група, когато той беше оповестен на страницата на Министерство на регионалното развитие, сподели Лиляна Петрова, шеф на ДНСК. Тя посочи, че има указателно писмо на ДНСК от януари, в което е обещано мнение какво е главен и настоящ ремонт.

Вече са изпратени писма до всички регионални пътни ръководства за подпомагане за информация в помощ на спомагателната инспекция за осъществените поправки по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Проверката ще бъде осъществявана по документи и на място във всеки един от обектите, посочени в отчета на работната група, сподели Петрова.

Тя не се ангажира със период за привършване на инспекцията, тъй като става дума за " голям размер от информация и голям брой инспекции на място, които би трябвало да се извършат ". В същото време ДНСК от няколко години е с понижен състав.

В писмото до финансовия министър Гроздан Караджов беше изискал в допълнение пари и за увеличение на щата на ДНСК и повдигане на заплатите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР