Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов подкрепя граничните полицаи

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов подкрепя граничните полицаи
Коментари Харесай

Каракачанов прибира граничарите в МО, пази ги от Турция

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов поддържа граничните служители на реда Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Каракачанов е подготвен да прибере българските граничари в МО, с цел да ги отбрани от екстрадиция в Турция.

Граничарите са упрекнати при започване на 2017 година от турския углавен съд , че на 17 април 2008 година, когато турска лодка навлиза в българските териториални води, при опит за арест прострелват един от рибарите-бракониери.

 Съдът отсрочи делото против граничарите ни, упрекнати от Турция
Съдът отсрочи делото против граничарите ни, упрекнати от Турция

Митинг в поддръжка на българските граничари се организира пред съда

" Всички почтени българи, които с оръжие в ръка извършват и са изпълнявали своя дълг в отбрана на границите на България, имат моята безусловна поддръжка ", написа Каракачанов на страницата си във " Facebook ".

В своя позиция, Вътрешна македонска революционна организация написа, че още предходната година, когато Турция желае екстрадицията им, партията се афишира, че няма да допусне българските граничари да бъдат предадени на турския съд .

" Ако в този момент се наложи, ще ги прибера в Министерство на защитата, с цел да бъдат предпазени . Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на непозната страна . Тези български мъже заслужават премия, тъй като са изпълнявали своя длъжностен дълг, защитавайки границата на Родината ", разяснява Каракачанов.

 Няма риск граничните служители на реда да бъдат предадени на Турция
Няма риск граничните служители на реда да бъдат предадени на Турция

Това стана ясно от среща в правосъдното министерство

Вътрешна македонска революционна организация изясняват, че:

В Сливен бе водено следствие, което откри, че българските гранични служители на реда са работили законосъобразно, а гибелта е разследване на така наречен инцидентно действие. С присъдите на Българския боен съд бракониерите са наказани за нелегално прекосяване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. След сезиране от наследниците на умрелия турски жител Европейският съд по правата на индивида се произнесе през 2014 година с решение, че българската страна е провела изцяло, обективно и ритмично следствие, като изводът ѝ за липса на закононарушение е верен.

България е подписала Европейската спогодба за екстрадиция с запаса, съгласно която страната ни не екстрадира свои жители. Освен това, съгласно Конвенцията, има взаимно признание на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказване, откакто в друга страна е било прекъснато производството против него поради липса на закононарушение.

Въпреки това турският съд повдигна още веднъж обвиняванията и граничните служители на реда бяха призовани през вчерашния ден в съда в Бургас. Делото беше отсрочено за ноември за набиране на нужните документи от следствието и заверено копие от Съда за правата на индивида, който през 2014 година ги афишира за почтени.

 Четиримата граничари, упрекнати от Турция, търсят помощ от Министерство на правосъдието
Четиримата граничари, упрекнати от Турция, търсят помощ от Министерство на правосъдието

Граничните ни служители на реда са оправдани и в Страсбург, само че Анкара още веднъж желае да ги съди

Припомняме, на 17 април 2008 година в Района на Резово български граничари се пробвали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и служителите на реда е трябвало да изпълнят инструкциите при сходни случаи и да употребяват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен служител на реда Михаил Цонков е създаден изстрел, предизвикал гибелта на единия от риболовците. Граничните служители на реда са изпълнявали заповед да задържат турските извършители. Бракониерите не се подчинили на полицейското разпореждане.

На 26-ти ноември 2009 година Военно-апелативният съд оправдава напълно Михаил Цонков.

В края на 2014 година Европейският съд за правата на индивида също оправдава българския граничар. От Европейски съд по правата на човека дефинират като неприемлива жалбата на околните на починалия нарушител.

" Ние извънредно разчитаме на коректността на българската страна в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат предпазени в цялостен размер ", акцентира юрист Кожухаров.

Към момента отбраната не се наема да предвижда може ли турският съд да изиска изгонване на четиримата граничари.

Такава заплаха имаше напролет на 2017 година. Тогава персонално основният прокурор Сотир Цацаров увери, че страната ни няма да допусне това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР