Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БНТ

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БНТ
Коментари Харесай

Каракачанов: Искат да окървавят протестите

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов разяснява пред Българска национална телевизия във Варна, че се опасява митингите да не бъдат опорочени и окървавени. Каракачанов е в морската ни столица във връзка честванията за 141-на години от основаването на военноморските ни сили. Той присъства на присвояването на първо офицерско звание на 22-ма курсанти от Випуск 2020 " Добруджански " от ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", което е кулминационната точка на тържествата.

Министърът съобщи, че поради желанието на избрани хора да се докопат до властта, е допустимо да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти по време на митингите в цялата страна. Според вицепремиера част от хората, които провеждат митингите, имат за цел те да бъдат опорочени и даже окървавени.

„ Хората, които първата вечер отидоха с качулките, с маските, бяха подготвили бухалки и запалителни течности с концепцията - какво да вършат - да ги хвърлят по полицията или да атакуват полицията. С ясното схващане, че при такива дейности ще има отговор. Полицията постъпи умно, не ги нападна, само че сходни неща не могат да се търпят постоянно ", посочи Каракачанов.

В отговор на въпрос каква ще е реакцията на страната, в случай че се стигне до крайни дейности, той отговори, " че няма естествена страна в света, в която някой нападна органите на реда и го посрещат с баница и кисело мляко ".

България води договаряния с две страни за покупка на подводници, заяви още министърът на защитата

Опциите за пазаруване на подводници " втора употреба " са две - едната е Норвегия, а другата европейска страна, с която България договаря, министърът не назова. Той се надява въпросът да бъде решен в идващите години. 

Преди да се стигне до подписването на контракт за градежа на двата нови модулни патрулни кораба за Военноморски сили, би трябвало да приключим договарянията, каза още Каракачанов и  изрази вяра, че идващите няколко месеца, най-късно до октомври, договорът ще бъде подписан. И двата кораба ще се строят във Варна.  Каракачанов напомни, че нашето изискване е било най-малко единият от тях да се строи в България. Според него, при градежа у нас страната ни ще употребява " бонус ", защото 40 % от парите са за грубата работа по създаване на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската стопанска система.

Ремонтите на корабите също са в придвижване, а забавянето е поради процедурите, сподели още министърът. По думите му през последните три години са дадени доста повече пари за поправки и поддръжка на съдовете в морския флот, в сравнение с през последните 30 години.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР