Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов се отказва

...
Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов се отказва
Коментари Харесай

Борислав Сандов се отказва от председателското място в Зелено движение

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов се отхвърля от председателския пост в партия " Зелено придвижване ", която е част от участващата във властта групировка " Демократична България " (ДБ).

В момента " Зелено придвижване " има двама съпредседатели – Сандов и Владислав Панев, които обаче подадоха оставка поради неприятните резултати на Демократична България на последните парламентарни избори. Същото направиха и водачите на останалите две обединения в Демократична България - Христо Иванов ( " Да, България " ) и Атанас Атанасов (ДСБ), само че те към този момент бяха избрани отново на постовете си. Партийният конгрес на " Зелено придвижване ", който би трябвало да избере ново управление, беше отсрочен няколко пъти, само че се възнамерява за тази събота.

Очаква се Панев да бъде избран отново и ръководителите да останат двама, само че вместо Сандов, съпредседател се чака да стане жена, научи Mediapool. Възможно е това да бъде Албена Симеонова, която беше народен представител в предходния парламент, само че на последните избори не можа да влезе в Народното събрание.

Самият Сандов заяви, че е взел решение да не се кандидатира за нов мандат отпред на " Зелено придвижване ". Основната причина е " огромната ми ангажираност в границите на държавното управление и повереното ми министерство ".

" Работата е извънредно натоварена и времеемка, изключително в обстановката, в която се намират страната и планетата ни в този момент. Точно тъй като одобрявам отговорно както развиването на страната, по този начин и развиването на " Зелено придвижване ", мисля, че е по-добре да не съвместявам тези две позиции ", показва той в обява във Facebook.

Сандов прибавя, че даже проучил опита и от други страни, в които има зелени политици в държавните управления и открил, че в доста от случаите двете позиции не се съвместяват. " В Германия това даже е вътрешно предписание на Зелените. За благополучие в нашата организация има задоволително на брой хора, за които съм уверен, че ще се оправят чудесно отпред на " Зелено придвижване ". Има за кого да дам гласа си и имам вяра, че с сътрудниците ми ще изберем най-подходящите хора за ръководството на партията ", добави той.

Сандов акцентира, че ще остане в партийните управителни органи и ще одобри номинация за член на Изпълнителния съвет, тъй като счита, че това е негов дълг към групировката.

С тази смяна на един от двамата ръководители " Зелено придвижване " става единствената групировка, в която ще има смени след неприятните изборни резултати. На изборите през ноември всички партии, без " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Възраждане " изгубиха от поддръжката си. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водачите на партиите от " Демократична България " подадоха оставки поради загубите на партиите си.

След това пленумът на Българска социалистическа партия даже не разреши да има избор за нов водач и вместо това взе странното решение да не установи подадената от Нинова оставка. Христо Иванов бе избран отново, само че беше и единствен претендент и призна, че това е проблем. Атанас Атанасов пък имаше единствено един съперник за председателския пост в ДСБ и това беше Цецка Бачкова, която събра 199 гласа против 288 за Атанасов. Само преди няколко дни с цялостно единогласие и без различен претендент ГЕРБ си преизбра някогашния министър председател Бойко Борисов за водач.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР