Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е поискал от

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е поискал от
Коментари Харесай

Асен Василев поиска от ЕС яснота за плащането на руския газ

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е изискал от Европейската комисия да обясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че другите страни са третирани друго от страна на Газпром или на нарушение на глобите от страна на компании в някои страни-членки. Това заяви Българското национално радио.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отхвърлиха да заплащат за синьото гориво в рубли, само че продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в Газпромбанк.

Българският вицепремиер взе участие в съвета по стопански и финансови въпроси в Брюксел.

Всички държави-членки се съгласиха, че признатите досега наказания против Русия би трябвало да се ползват по еднакъв метод. Асен Василев е изразил запаси във връзка с препоръчаното систематизиране на финансовия запас в проекта на Комисията REPowerEU. Според него, то би трябвало да отразява степента на взаимозависимост от доставките на енергийни първични материали от Русия, а не да се основава на резултата от COVID-19.

Василев прикани за действителна битка с инфлацията на европейско равнище, с фокус върху енергоизточниците и храните, както и дейни дейности от страна Европейската централна банка.

Той също поддържа предлагането на Еврокомисията за отсрочване с още една година на общата уговорка за дерогация от строгите бюджетни правила, планувана в Пакта за непоклатимост и напредък.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР