Вицепремиерът и лидер на италианското антисистемно Движение Пет звезди Луиджи

...
Вицепремиерът и лидер на италианското антисистемно Движение Пет звезди Луиджи
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Италия спечели партиен вот на доверие след лошия резултат на изборите

Вицепремиерът и водач на италианското антисистемно Движение " Пет звезди " Луиджи ди Майо безапелационно завоюва избор на доверие и остава отпред на групировката след слабото й показване на европейските избори, съобщи " Ройтерс ".

Ди Майо бе подсилен от 80 % от 56 127-те членове на придвижването, които гласоподаваха в онлайн платформата " Русо " на придвижването, заяви групировката в блога си.

32-годишният Ди Майо изиска избор на доверие, откакто Движение " Пет звезди " получи едвам 17 % от гласовете в неделните избори за Европейски парламент, двойно по-малко от съдружния си сътрудник, крайнодясната " Лига ", което провокира вътрешни нападки към партийното управление.

Междувременно съд в Генуа откри за отговорен младши министър от " Лига " по обвиняване в корист с публични средства. Заместник-министърът на превоза Едоардо Рикси бе наказан на затвор за период от три години и пет месеца. Той бе обвиняем дружно с още 21 сегашни и някогашни общински съветници от северозападната област Лигурия. Обвиненията бяха за нелегално осребряване на разноски за частни визити в заведения за хранене и пътешествия през интервала 2010-2012 година

Според прокуратурата Рикси непозволено е одобрявал разноските на своите подчинени. Той твърди, че не е направил нищо неправилно и съобщи, че ще апелира.

От " Пет звезди " споделиха, че в случай че бъде наказан, Рикси би трябвало да подаде оставка. През седмицата представители на " Лига " упорстваха, че той би трябвало да резервира поста си.

Все отново след оповестяването на присъдата Рикси подаде оставка пред вицепремиера Матео Салвини, който е водач на " Лига ". " Ройтерс " означи необикновеният факт, че заместник-министърът подава оставка не пред премиера Джузепе Конте, а пред партийния си началник Салвини. Очаква се Рикси да резервира мястото си на член на долната камара на италианския парламент. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР