Вицепремиерът и финансов министър по времето на Борисов Симеон Дянков

...
Вицепремиерът и финансов министър по времето на Борисов Симеон Дянков
Коментари Харесай

Скандално разкритие от книгата за КТБ: Симеон Дянков живял в огромен апартамент на Прокопиев в центъра на София!

Вицепремиерът и финансов министър по времето на Борисов Симеон Дянков е живял в един от жилищата на боса на " Капитал " Иво Прокопиев на столичната ул. „ Доспат “ 60-62. Скандалното разобличаване е поместено в книгата на в. " Телеграф ". В поредност от публикации Агенция " Монитор " показва резюмета за задкулисието в страната, което банкрутира КТБ и ограби хората и страната. Текстовете са от книги, които към този момент бяха оповестени или следва да бъдат оповестени от най-тиражния вестник в страната - " Българския Мадоф ", " Хищникът от " Капитал " и " Газовия барон ". Заради големия читателски интерес, ви представяме най-любопитните елементи от книгите, в тази ситуация от книгата, разказваща с доказателства по какъв начин Иво Прокопиев и кръгът на Агнешките главички бръкнаха в джоба на всички ни, а в този момент се пробват и да лъжат цялото общество чрез Фабриката за подправени вести на Хищника от " Капитал ".

Семейство Прокопиеви са горди притежатели и наематели на парцели в четири страни. Освен в България придобивките им включват жилища в австрийската столица Виена, Халкидики, Гърция, и апартамент чартърен в баровски квартал в Сингапур. Само че бързо замогналите се провинциалисти си наподобяват по едно – би трябвало непременно да се снабдят с парцел на централно място. Първит апартамент, който момчето от Разград си купува, е на ул. „ Гурко” 74. Жилището е от 141 квадрата. Сделката за жилището на „ Гурко “ е осъществена е през ноември 1998 година, когато Прокопиев е единствено издател на в. „ Капитал”. Той брои 34 милиона (неденоминирани) лв. за жилището, чиято данъчна оценка е три пъти по-висока.

По това време това беше всеобща процедура – покупко-продажбите се изповядваха на мощно занижени цени и по този начин купувачите излизаха чисти пред данъчните. На “Гурко” 74 се води дамата на Прокопиев – Галя. Той самият е регистриран на ул. „ Малуша” 11 в влиятелния квартал „ Лозенец”. Този парцел му отива повече. Масивна триетажна постройка, на всеки етаж по един апартамент от 170 квадрата, партер, мазе, котелно помещение плюс дворно място от 560 квадрата. Прокопиев го купува през май 2002 година от Първа финансова брокерска къща за смешната сума от 20 000 $.

Курсът на Българска народна банка долар-лев по това време е почти 1:2. Голям шанс би трябвало да е извадил Прокопиев. По това време квадратният метър в „ Лозенец “ вървеше по 360 $. За тия пари там не можеше и гарсониера да се купи, какво остава за цяла къща. Но някои финансови институции си обичат Иво Прокопиев и вършат за него неща, които по принцип отхвърлят. Да вземем Уникредит Булбанк да вземем за пример, която е и най-големият заемодател на Прокопиев и неговите компании. През май 2007 година банката му отпуска заем в размер на 420 000 евро против ипотека на следващия апартамент в центъра на София – на ул. „ Патриарх Евтимий” 22. Като съсобственик - трето задължено лице, е посочена брачната половинка Галя Прокопиева. Жилището е 186 квадрата и съгласно нотариалния акт Прокопиев е платил за него 420 000 евро. Обикновено банките отпускат заем за към 70% от цената на обезпечението, с цел да се подсигурят и за лихвите. Явно обаче има изключения единствено за свои хора. Впрочем фамилията е заличило ипотеката. По-интересен обаче е различен факт – през 2014 година Прокопиеви са дали за десетилетие чартърен парцела не на различен, а на другарчетата си от „ Типинг пойнт” Светослав Божилов и Иван Кръстев. Договорът е подписан с финансовата им компания „ Венчър екуити България “ и е за сумата от 226 250 лв..

Ще попитате защо са им на Прокопиеви толкоз жилища? Винаги могат да потрябват за някой непосредствен другар. А когато този другар е вицепремиер и финансов министър като Симеон Дянков, всичко си идва на мястото. Точно в един от жилищата на Прокопиев на ул. „ Доспат “ 60-62 живееше Дянков. И несъмнено щеше да си изкара мандата там, в случай че не се беше разчуло и тогавашният министър председател Бойко Борисов не се беше разпоредил вицето да бъде настанен в резиденция „ Бояна “. Как се е отплатил Дянков на хазяина Прокопиев, си знаят единствено те двамата. Всъщност една от най-късметлийските години на Прокопиев във връзка с парцелите е 2002 година Тогава му се сбъдва и друга фантазия след тази за жълтите павета - да вдигне къща на първа линия на морето. През април и октомври 2002 година Прокопиев купува, отново за смешни пари, близо 4 декара в местността Буджака край Созопол, на 10 метра от морския бряг. За смешни пари, тъй като зоната е предпазена и в случай че си елементарен човек, наследил от дядо си някой и различен декар там, нищо не можеш да построиш. Както добре знаете, всички сме равни пред закона, само че някои са по-равни. В случая измежду по-равните с изключение на Иво Прокопиев са и някои негови фамилни другари и бизнес сътрудници като Филип Харманджиев и журналистът от в. „ Капитал “ Йовко Николов, по-известен като Йово Николов. Пътеката до Буджака прокарва Харманджиев. Още в края на 2000 година той купува там 2 дка земеделска земя осма категория за 1000 лева Две години по-късно същото вършат Прокопиев и Николов, с цел да повдигнат там хасиенди, които се правят оценка на по няколко милиона евро. Иначе Прокопиев и медиите му са огромни бранители на природата. Но единствено там, където има спекулация.

Прокопиев и жена му Галя си имат и равнища от 5 дка в землището на с. Варвара в община Царево. И с цел да редуват морето с планина, са вдигнали къщи в Априлци и в разложкото село Баня. Схемата и тук е същата – купуват евтини ливади, вкарват ги в регулация и стартират да строят. Така в с. Баня са вдигнали две еднофамилни къщи, които по неизвестно какви аргументи са продадени. Едната - на „ Доспат пропъртис”, чийто притежател по това време е Иво Прокопиев. Другата - на разградската компания ОТО, която пък е на брат му Александър Прокопиев.
Придобивките на семейството прочее вървят правопропорционално на възхода и падението на бизнеса у нас на Прокопиев. Така след интервала 2008-2009 година те секват като пресушена чешма. Дотогава се роят на всевъзможни места. През 2007 година да вземем за пример Прокопиев се снабдява и с голям хотел в живописния залив на Йерисос, Халкидики. Сградата обаче си остава неремонтирана и се разрушава през идващите години, тъй като енергийният олигарх е прецакан от локални бизнесмени. Хотелът, платен от Прокопиев, е тогавашно украшение на смесеното българо-гръцко сдружение за контролно-заваръчни устройства (КЗУ). Зданието е единствената по-забележителна сграда в региона и върви с към 20 декара терен на хълма зад нея. Идеално място за градеж на първокласни вили. В селището се твърди, че локалният проектант Янис Полидоракис убедил Прокопиев, че може да употребява всички тези дадености, с цел да направи 5-звезден хотелски комплекс, и то единствено при „ лек ремонт”. Така Прокопиев купува парцела безусловно през прозореца на лимузината си, настояват локални поданици. Наема австрийска строителна компания, която да изследва обекта и да създаде проект за цялостното развиване на концепцията за петзвезден курортен комплекс. Те обаче рапортуват, че хотелът от вътрешната страна е като гробница и мъчно може да бъде трансфорат в петзвезден. И олигархът се принуждава да пие една студена вода и да замрази плана си. Междувременно се появяват и изявления, че Прокопиев се е сдобил с по този начин стремежи хотел, само че на друго място в Европа. Според материал на в. „ Уикенд “ той е купил голяма постройка в идеалния център на Виена – на Оберевайсгерберщрасе 6 във Втори регион, наоколо от замъка Хофбург.

Офшорките и вложенията в строителството вървят ръка за ръка, когато става въпрос за олигарха Иво Прокопиев. Само в едно от сдруженията от строителния му бизнес - „ Дани консулт “, разградският необут с упоритости да диктува в политиката, с цел да може още веднъж да се добере до държавната софра, е налял 9 млн. евро капитал, превъртян през Кайманите и Малта. И двете места се славят като парадайс за предприемачи със противоречива известност и кей за съмнителни капитали, написа Агенция " Монитор ".

Както към този момент стана ясно, офшорките са обичан инструмент на Прокопиев, който той ползва във всяка сфера, до която се е докоснал. В съответния случай схемата е приложена по отношение на една от брънките в строително-инвестиционния му бизнес - компанията за недвижими парцели „ Дани консулт “. Дружеството е основано през 2006 година от един от предприемачите от обкръжението на Прокопиев – Георги Ранчев, като компанията строи в региона на Черноморец и Созопол, а след това прави редица планове и в София. Два месеца откакто записва „ Дани консулт” Ранчев трансферира всичките си дялове в нея на немеца Ралф Харалд Либ, който пък от своя страна назначава за шеф на сдружението Христо Москов. А седмица по-късно – на 24 август 2006 година, Либ подписва контракт за заем с записаното на Каймановите острови капиталово сдружение „ Грамърси имърджинг маркетс фънд”.

По силата на договора капиталовият фонд отпуска 4,25 млн. евро на „ Дани консулт”. Кредитът е гарантиран от Либ с част от дяловете му в българската компания, като за задачата подписва на 12 септември 2006 година контракт за залог. От името на „ Грамърси имърджинг маркетс фънд” се подписва не различен, а енергийният олигарх Иво Прокопиев, който се явява прокурист на фонда. С пълномощното, обещано му от шефа на фонда Джей Джонстън, той получава и правото да трансферира на други лица заложените като поръчителство дялове от „ Дани консулт”. Така на 21 декември 2006 година ­ единствено три дни преди Коледа, когато капиталовите среди всекидневно си дават няколко дни отдих, в „ Дани консулт” стават следващите рокади. „ Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава 400 от дяловете в сдружението на записаната в Малта офшорка „ Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Прехвърлянето се прави от Иво Прокопиев, който се явява прокурист и на двата фонда и се подписва както за продавача, по този начин и за купувача. Така той действително трансферира дяловете самичък на себе си.

В същия ден „ Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава останалата част от дяловете си в „ Дани консулт” на записаното през октомври 2006 година българско сдружение „ Аклади имобилиен”. Паралелно и Либ продава част от дяловете си в „ Дани консулт” на „ Аклади имобилиен”. Останалите пък трансферира на трета компания - “Панито бетайлигунгс”, чийто едноличен притежател е към оня миг. В същия ден записаният на Кайманите фонд усилва и дадения заем от 4,25 млн. евро на 7 млн. евро, като смяна има и в заемодателя – той към този момент е „ Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Далеч не изненадващо измененията още веднъж са придвижени с подписите на Иво Прокопиев. Така „ Дани консулт” посреща 2007 година с задоволително офшорни милиони, с цел да застроява Черноморието и София. Още повече че през август „ Грамърси “ усилва още веднъж заема - на 9,13 млн. евро. Любопитен факт е, че съгласно системата за фирмено разузнаване ДАКСИ шефът на двата капиталови фонда на „ Грамърси” на Кайманите и в Малта Джей Александър Джонстън попада в общо 4 регистрирани у нас компании, все свързани с Прокопиев - „ Арко тауърс” АДСИЦ, „ Алфа център”, „ Софстрой” и „ Грийн ейкърс”. Имената на Джонстън към този момент са заличени от „ Софстрой” и „ Грийн ейкърс”, само че не престават да попадат в ДАКСИ по партидите на „ Арко тауърс” и „ Алфа център”. В продължение на една година той е бил началник на съвета на шефовете на „ Грийн ейкърс”, което е измежду главните акционери в пенсионен фонд „ Доверие”.

От „ Софстрой “ изскача връзката на Прокопиев с Христо Иванов. Както е известно, преди да стане длъжностен вицепремиер и правосъден министър в кабинета „ Близнашки “, Иванов оглавяваше Българския институт за правни начинания. Там на директорския пост го размени неговата дясна ръка Биляна Гяурова-Вегертседер. Нейният брат Ангел Гяуров е съучастник в „ Софстрой “ с Прокопиев. „ Алфа Финанс Холдинг “ държи 50% от акциите. Другият акционер е записаното в Малта сдружение „ Балто-Славик Венчърс Лимитид “, което се съставлява от Ангел Гяуров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР