Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев още веднъж призова депутатите

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев още веднъж призова депутатите
Коментари Харесай

Управителят на БНБ сигнализира за опасности покрай приемането на бюджета

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев още един път прикани депутатите да поддържат актуализацията на държавния бюджет след срещата си с немския му сътрудник Кристиан Линднер.



Междувременно обаче нови рецензии против актуализацията на държавния бюджет пристигнаха от шефът на Българска народна банка Димитър Радев в публикувана от пресцентъра му тирада пред Асоциацията на банките в България.

" От позицията на Българска народна банка и с оглед задачите за преодоляване на инфлацията доста е значимо страната да не поема обилни спомагателни непрекъснати разноски, против които не стоят непрекъснати доходи. Има две групи от опасности, свързани с сходен метод: (1) заплаха от инфлационна спирала; и (2) нужда от мъчителни фискални корекции в недалечно бъдеще, без значение дали това ще стане по линия на приходите, т.е. посредством нарастване на налозите или посредством орязване на разходите”, сподели той.

Радев предизвести, че следва ново нарастване на лихвите в Европейския съюз като към този момент няма да има негативни. Той също по този начин прикани политиците да не пречат на бъдещото присъединение на България към еврозоната.

" Силно се надявам, че политическият развой, при цялата му несигурност и неустановеност, в последна сметка ще поддържа, а няма да блокира цялостния прогрес на присъединение към еврозоната. "

Финансовият министър отбрани актуализацията на бюджета и даде за образец, че предходната година при привършен съвсем парламент е била призната сходна актуализация и че в този момент обстановката е сходна.

" Аз мощно имам вяра, че в българския парламент има задоволително виновни депутати, с цел да се одобри актуализацията на бюджета, която е рационална и работи в интерес на българските жители ", сподели Василев.

Той изясни, че следва и сключването на дълготраен контракт за доставка на природен газ на районно равнище: "
Вече са направени всички проучвания на инфраструктурата и сега се работи по общ контракт сред Гърция, България, Румъния и евентуално Украйна за общо количество над 10 милиарда куб метра газ ".

България се нуждае от близо 2,5 милиарда кубични метра газ годишно. В момента страната има дълготраен контракт само с Русия, който не се извършва. Той изтича на 1 януари 2023 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР