Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на

...
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на
Коментари Харесай

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията и образованието

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на външните работи и на емигрантите на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади. Двамата първи дипломати се договориха двете другарски страни да засилят съдействието си в региона на търговията, земеделието, образованието, туризма, защитата и битката с тероризма, оповестиха от Министерство на външните работи.


„ Кралство Йордания е основен сътрудник на България в района на Близкия изток и Средиземноморието. Приветстваме напъните на крал Абдулла Втори за поддържането на мира и стабилността в тази част на света ”, посочи министър Екатерина Захариева.

Тя акцентира, че съдействието в защитата и противодействието на тероризма сред двете страни е чудесно и изрази предпочитание взаимната работа сред правоохранителните органи да продължи в битката с транснационалните незаконни групи и трафика на хора. В тази връзка приветства и така наречен Процес от Акаба, чиято съществена цел е интернационалната и районната съгласуваност и съдействие в битката с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията посредством изчерпателен метод.

Двамата министри показаха предпочитание да бъдат основани още по-добри връзки сред бизнеса от двете страни, с което да бъде насърчена търговията и да бъде възобновено съдействието в области като земеделието, защото България дълги години е изнасяла селскостопанска продукция за Хашемитското кралство.

Екатерина Захариева прикани и за по-засилен учебен продан, защото сега единствено 22 йордански студенти се образоват в български вузове, а обичайно страната ни е била желана от доста студенти от Кралството, които през днешния ден са уважавани експерти в родината си, изключително лекарите с разнообразни специалности.

Двамата разискаха и по какъв начин да усилят туристите от двете страни, като приветстваха откритите директни полети сред София и Акаба. Министрите разискаха и редица въпроси от настоящия политически дневен ред, в това число и обстановката в Сирия. В Йордания се намират над 1 млн. бежанци от Сирия. България към този момент даде 200 000 евро по Фонда MADAD като помощи за бежанците в прилежащите на Сирия страни. По Механизма на Европейски Съюз за бежанците в Турция България се е заела с даването на 5,9 млн. евро за интервала 2016-2019 година

На срещата Захариева сложи и въпроса с доктор Недка Кънева, чиито две деца са арестувани в Йордания под грижата на родителите на нейния брачен партньор с двойно поданство. С проблема се ангажира персонално и кралят Абдулла Втори.

Министърът на външните работи и на емигрантите Айман Ал-Сафади одобри да посети България при започване на идната година. Той е някогашен публицист, бил е представител на задачата на Организация на обединените нации в Ирак, шеф по връзките на Кралския Хашемитски съд, изпълнителен шеф на йорданския Комитет за радио и телевизия, бил е консултант по медийните въпроси на йорданския крал Абдулла ІІ и представител на държавното управление. Айман Ал-Сафади е и съпредседател на Съюза за Средиземноморието.

Йордания е основана като подмандатна територия на Англия през 1921 година с решение на Конференцията в Сан Ремо, а получава самостоятелност през 1946 година На 9 октомври 1964 година е оповестено взаимно официално съобщение, с което се откриват дипломатически връзки сред България и Йордания. През 1968 година се открива българска дипломатическа канцелария в Аман, която прераства в посолство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР