Вицепремиерът Екатерина Захариева определи излезлия днес доклад на Европейската комисия

...
Вицепремиерът Екатерина Захариева определи излезлия днес доклад на Европейската комисия
Коментари Харесай

Захариева: Докладът на ЕК е позитивен и обективен, но работата продължава

Вицепремиерът Екатерина Захариева дефинира излезлия през днешния ден отчет на Европейската комисия за България като положителен и справедлив, само че уточни, че работата по рекомендациите на Европейска комисия продължава. 
 Докладът на Европейска комисия: Напредък има, мониторингът продължава, медийната среда се утежнява
" Искам да благодаря на Европейска комисия и комисарите, които са работили по този отчет. Считам, че той в действителност отразява обективно устрема на всички институции, виновни са осъществяване на промяна в правосъдната система, за българските жители да имат обективно правораздаване ", разяснява Захариева.

Тя уточни, че съгласно отчета в последната година България е траяла напъните си да извърши рекомендациите на Европейска комисия, като съгласно Комисията някои от тях са към този момент изпълнени - самостоятелност на правосъдната власт, правната рамка и проведената престъпност, а за останалите три мониторингът продължава, само че в тях е реализиран прогрес.

Захариева изясни, че три от индикаторите са краткотрайно затворени, само че се приказва за краткотрайно затваряне, тъй като за дефинитивно би трябвало да има дефинитивно затваряне на целия механизъм. 

Вицепремиерът уточни, че работата по рекомендациите на Европейска комисия не е серпантина и позитивният отчет не успокоява, а стимулира за продължение със същото движение на правосъдната промяна. 

По всички рекомендации имаме доста явен проект – работим по тях и ако трябва да се актуализира, то това ще се направи. Докладът демонстрира, че имаме законовата база и органите са направили верните промени. Има не неприятни резултати и по следствието на корупцията. Нека да създадем по този начин всички дружно, че идната година този механизъм да завърши, коментира Захариева. 

" Всяка година този отчет се интерпретира и се употребява и за политически цели. Но ми се желае вместо да го използваме да се упрекваме кой какво е приключил, и кой какво – не, да забележим като страна какво се създали и да се обединим дружно – в това число и президентската институция, с цел да може българските жители да ни имат доверие. Докладът е позитивен, тъй че който и както да го интерпретира, българските жители са интелигентни и могат да четат ", уточни Захариева в отговор на журналистически въпрос.

Помолена да разяснява рецензиите на Европейска комисия за медийната среда у нас и съответно медийните офанзиви към съдии, Захариева уточни, че правителството не си разрешава да разяснява медийни изявления, тъй като това може да бъде забелязано като налагане на цензура.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева също дефинира отчета като позитивен, като уточни, че по трите индикатора, по които наблюдението продължава, е реализиран забележителен прогрес и рекомендациите са покрай осъществяване. 

„ Европейска комисия отбелязва, че новият състав на Висш съдебен съвет се е открил в управническата си роля в дух на професионализъм и положително съдействие. Оценено е и усилването на районните инспекторати и попречване на корупцията в региона на публичните поръчки “, посочи Цачева. 

Вътрешният министър Младен Маринов разяснява дадената в отчета оценка за битката с проведената престъпност. 

Той уточни, че приема позитивната оценка като справедлива и като резултат на положените през годините старания и взаимоотношението с интернационалните служби. 

Маринов съобщи, че Министерство на вътрешните работи е направило стъпки за подсилване на потенциала на ГДБОП, включително през последната година е укрепен потенциалът за битка с корупцията и прането на пари, както и във връзка с киберсигурността. 

" В интернационален проект службата работи извънредно добре, употребява се с доверие от всички партньорски служби и затова дейно противодейства на проведената престъпност ", уточни той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР