Вицепремиерът Екатерина Захариева e в Монреал, за участие в първата

...
Вицепремиерът Екатерина Захариева e в Монреал, за участие в първата
Коментари Харесай

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

Вицепремиерът Екатерина Захариева e в Монреал, за присъединяване в първата публична Среща на дамите - министри на външните работи.

Форматът е под патронажа на първия посланик на Канада Кристия Фрийланд и на Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

За срещата са поканени всички 28 дами – министри на външните работи от Азия, Америка, Африка, Европа и Океания.

„ Канада и Европейски Съюз имат вяра, че среща на дамите външни министри, отдадена на основни външнополитически тематики и парещи провокации, ще изпрати по целия свят мощен сигнал за лидерските умения на дамите и ще открои още един път какъв брой е значимо във всички равнища на взимане на решения да вземат участие дами “, се споделя в поканата до министър Захариева, подписана от Кристия Фрийланд и Федерика Могерини.

След края н форума българският първи посланик ще взе участие в отбелязването на 110-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България, което ще събере българската общественост в Монреал, в храма „ Свети Иван Рилски “. В страната живеят непрекъснато към 75 000 български жители. След премахването от канадска страна на 1 декември 2017 година на визовите ограничавания за краткосрочно престояване, се отбелязва растеж в пътуванията на българи до северноамериканската страна. За първите шест месеца на 2018 година 6,9% повече българи са пътували до Канада в съпоставяне със същия интервал на 2017 година, а 19,9 на 100 повече канадци са посетили страната ни.

През 2017 година стокообменът се равнява на 115,6 млн. щатски $, което е с 7,2 на 100 повече от миналата година. Предварителните данни за първата половина на 2018 година сочат растеж с 42,3% в стокообмена, като през интервала износът ни за Канада нараства с 41,5 % на годишна база.

От Канада министър Захариева ще отпътува за Съединени американски щати, където ще се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-атата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР