Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официална визита в Токио по

...
Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официална визита в Токио по
Коментари Харесай

Екатерина Захариева на Световния форум на жените външни министри в Токио

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на публична аудиенция в Токио по покана на японския външен министър Тару Кону. Тя ще взе участие и в петия Световен конгрес на дамите министри на външни работи и ще има поредност от срещи с представители на политическите и бизнес среди в Япония.

В годината, в която стратегическото партньорство с Япония е предпочитана тематика в европейския дневен ред, Екатерина Захариева разиска с президента на японската организация за интернационално съдействие Шиничи Китаока съответни капиталови планове у нас и в района на Западните Балкани, с фокус върху дребните и междинни предприятия и образованието на специалисти.

Инвестиционният бюджет на организацията е близо 9 милиарда долапа $ и досега е обучила в Япония над 800 български специалисти от разнообразни области.

Преди утрешната пета Световна среща на дамите външни министри, ролята на дамите в актуалния публично политически живот бе акцент в срещата на вицепремиера Захариева с губернатора на Токио Юрико Койке.

Юрико Койке - губернатор на Токио: Знам, че България е страна с доста мощни дами, които са показани на всички равнища в публичния живот. Вие сте на 18-о място в международната ранглиста по този индикатор Япония е по-назад и се надявам да научим доста от вашия опит.
С дами на най-високите равнища в политиката и правосъдната власт, страната ни фактически е водеща в света, акцентира и министър Захариева.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: В измерването на Световната банка имаме 95 от общо 100 точки.
Юрико Койке е освен първата жена-губернатор на Япония, първият министър на защитата и околната среда, а преди този момент и прочут ефирен водещ с доста награди.

Днес тя включи Захариева и дипломатите ни в Токио и в своя първи в историята на олимпийското придвижване план жители и посетители на Япония да станат част от летните олимпийски игри следващата година тук, като дарят остарели мобилни телефони и други електронни устройства, а от благородните метали в чиповете им след преработване да се изработят медалите за игрите.

Юрико Койке: Това е инвестиция в бъдещи медали за българските спортисти на олимпиадата - уповавам се!
И отново на олимпийска тематика, министър Захариева стана през днешния ден първият модел на кимоното с български претекстове, с което ще бъде воден българският тим при откриването на олимпиадата. По поръчка на японския олимпийски комитет ще бъдат направени общо 196 такива кимона със съответните претекстове от страните участнички.

В най красивият за Япония сезон - цъфтежът на декоративните вишни сакура, президентът на най-голямата озеленителната компания тук, който персонално се грижи за градините на премиера Шиндзо Абе, пък насочи покана към двама български студенти по озеленяване.
Саки Касуги - президент на Токийската озеленителна компания: Ще ги срещнем тук с обичайното изкуство на известните в целия свят майстори на японски градини.
Самият министър председател Шиндзо Абе пък беше хазаин довечера на формален банкет за участниците в утрешната пета международна среща на дамите външни министри и председателки на интернационалните организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР