Вицепремиерът Деница Златева стана поредният член на служебния кабинет, който

...
Вицепремиерът Деница Златева стана поредният член на служебния кабинет, който
Коментари Харесай

Пореден гаф на служебния кабинет! Златева се оправдава с чиновник заради немарливост

Вицепремиерът Деница Златева стана следващият член на служебния кабинет, който оправдава управнически гаф с чиновническа небрежност. Става въпрос за закупуването на мебели на стойност 2,3 млн. за Българското председателство на Европейския съюз, което стартира на 01 януари 2018 година

Проверка на интернет-страницата за подготовка на Председателството откри, че страната се готви да подреди Националния замък на културата с реплики на изплагиатствани от европейски дизайнери мебели, оповестява БГНЕС. Миналата седмица служебното държавно управление гласоподава решение, с което страната разпредели разходването на десетки милиони лв. бюджетни средства за Председателството на Европейски Съюз, което България ще управлява през първите шест месеца на идната година.

“Допусната е неточност във вътрешната процедура за издание на файлове, вследствие на което в " Доставка на интериорно и офис обзавеждане " са качени работни документи, свързани с така наречен пазарна консултация, която е наложителна по закон и се прави преди да се разгласи публичната поръчка.

Документите ще бъдат свалени от страницата и на тяхно място ще бъде оповестен окончателният вид на пазарната консултация, който не съдържа никаква информация, насочваща евентуалните претенденти към избран артикул, марка или визия. От служителя, позволил грешката, са поискани пояснения по член 193 от Кодекса на труда, ще бъдат направени нови правила за документооборота”, оповестяват от Националния център на Българското председателство, който е на послушание на служебния вицепремиер Деница Златева. Оттам категорично прецизират още, че НДК няма отношение към обезпечаване на обзавеждането.

Вицепремиерът Златева подмени двама от членовете на борда на НДК, само че резервира на поста му досегашния началник на държавното сдружение Мирослав Боршош. Повторна инспекция откри, че в реалност информацията за техническата спецификация за мебелите на Председателството на Европейски Съюз към този момент е сменена. От екипа на служебния вицепремиер обаче не прецизират – по каква процедура се е стигнало до сключването на контракт на 20 декември 2016 година с незнайна в сектора компания, която е изготвила “сгрешената” документи за публичната поръчка за мебели в размер на 2,3 млн. лева От изтеклите “по погрешка” файлове на 05 април 2017 година се разбра, че на Центъра на Българското председателство е било предложено закупуването на подправени копия на мебели на дизайнери като Rodolfo Dordoni, Konstantin Gricic, Jeffrey Bernett.

Виновен за случилото се оказва неназован служител, който откакто показа писменото си пояснение, евентуално ще понесе дисциплинарна отговорност – забележка, предизвестие за уволняване или уволняване. Оправдаването на гафа с поръчката за мебели за Председателството с чиновническа неточност е третият случай през миналата седмица, в който член на служебното държавно управление трансферира отговорността за случилото се на администрацията. Служебният министър на правораздаването Мария Павлова упрекна служител за абсурда с препоръчаните законодателни промени за въвеждане на правилото на уседналост при гласоподаване. Служебният министър на районното развиване и благоустройството Спас Попниколов оправда прекъсването на най-голямата социална поръчка за построяването на тунела “Железница” с отмъкната от съветник директория с документите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР