Вицепремиерът Асен Василев да се извини на българските работодатели, поискаха

...
Вицепремиерът Асен Василев да се извини на българските работодатели, поискаха
Коментари Харесай

Работодателите искат Асен Василев да се извини за обидно отношение

Вицепремиерът Асен Василев да се извини на българските работодатели, желаеха в отворено писло петте най-големи работодателски организации у нас. Повод за писмото е " обидното изявление на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, съгласно който " от пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро ". Василев направил коментара по време на траялия над пет часа през вчерашния ден Национален съвет за тристранно съдействие, който завърши без резултат.

По индикатор „ работещи небогати “ България е в средата на класацията в Европейски Съюз. А по индикатор " популизъм на политиците ", който съставлява съответствие на МРЗ към Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, сме № 1, означават в писмото си петте национално представителни най-големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. Ето какво гласи още то:

" Като икономист и като финансов министър, господин Василев би следвало да е наясно, че:

● В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логичност, най-некадърен шеф е точно страната!

● На минимална заплата в частния бранш се назначават хора с ниска или напълно изчезнала подготовка и опит. В дребните обитаеми места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат обществената функционалност на страната като образоват и квалифицират изцяло необразовани и без никаква подготовка хора, и им заплащат колкото изкарват. Вместо да получат признателност, работодателите в такива общини в този момент ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, само че за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

● Непремереният растежът на минималната работна заплата за някои стопански действия и региони на страната води до равнене на всички хонорари на равнището на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и поставят по-производителен труд. Т.е. казусът не е в равнището на възнаграждение единствено на наетите на минимална заплата, а е систематичен проблем, обвързван с цялостното равнище на възнаграждение на труда.

● Минималната заплата е резултатна големина и се дефинира от количеството и качеството на положения труд, а не е обществена помощ.

В допълнение означаваме, че по индикатор „ работещи небогати “ България е в средата на класацията в Европейски Съюз. А по индикатор " популизъм на политиците ", който съставлява съответствие на МРЗ към Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, сме № 1.

Напомняме на господин Василев, че „ некадърният “ български шеф, за разлика от европейските си сътрудници, е:

• заставен да заплаща непостижими сметки за ел.енергия, поради продължаващото към този момент години „ кадърно “ ръководство на енергийният бранш в България;

• с изключителни старания намира служащи с обучение, умения и пълномощия на обичайно, само че незадоволително високо равнище, поради извънредно „ ефикасното “ ръководство на просветителният бранш с наливане на средства без слагане на условия за възстановяване на качеството на завършващите;

• заставен да губи време и запас за превъзмогване на голям брой бюрократични пречки, поради „ целенасоченото “ консумиране на милиони за електронно ръководство в страната с съвсем нулев резултат и ширеща се корупция (в битката с която към момента няма действителни резултати).

• През последните две години няма обикновена сигурност по отношение на ковид-пандемията, поради извънредно „ способеното “ въвеждане на безсмислени ограничения, което продължава и понастоящем.

На този декор, няма по какъв начин да подминем с безмълвие всевъзможни нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната реалност.

Нека ръководещите да не не помнят, че българският бизнес се оправи с колосалните провокации след началото на прехода, откакто десетилетия беше лишен от опцията да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се оправи и в този момент.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, с помощта на чиито старания и денонощна ангажираност се крепи действието на публичните системи! "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР