Вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на отбраната

...
Вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на отбраната
Коментари Харесай

Каракачанов смята думи на Валери Симеонов за опит за шега, бил неудачен

Вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на защитата Красимир Каракачанов е безапелационен, че държавното управление ще изкара мандата си при осъществяване на поетите в управническата стратегия задължения, а част от тях към този момент се осъществят. Това сподели той в предаването " Седмицата " на Дарик, като подсети, че тази година минималната пенсия за стаж и възраст се е повишила до 200 лв..
 
Съпредседателят на Обединените патриоти, които са сътрудник с ГЕРБ в ръководещата коалиция, отсече, че би трябвало да се направи проверка на инвалидните пенсии. Каракачанов регистрира, че към милион души вземат инвалидни пенсии, а действително такива заслужават към 200 000 души и по този начин изтича запас от държавната хазна.
 
Каракачанов счита, че думите на Валери Симеонов към журналиста Виктор Николаев в студиото на Нова телевизия са били опит за смешка, който е бил несполучлив: " Не мисля, че го е споделил съществено. Известно е, че неговият комизъм е малко дърварски . Най-вероятно е някакъв о пит за шегуване, много несполучлив очевидно " .
 

Запитан за коментар във връзка отправени реплики от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев, Каракачанов сподели: " Не ме карайте да разясня депутати от друга парламентарна група, изключително когато сме съдружни сътрудници ".
 

На въпрос би трябвало ли двамата да поемат отговорност и да подадат оставки от постовете си, както призоват редица организации и персони, които не считат, че това е " дърварско възприятие за комизъм ", а надменност, вицепремиерът уточни, че всеки самичък си взема решенията по какъв начин да се държи и по какъв начин да си носи отговорност . " Но не считам, че поради едно въпреки и по-грубиянско изявление, би трябвало да се стига до там. Грубо е изявлението, факт. Аз отново споделям, съгласно мен то е опит за смешка, само че в тази ситуация може би неуместна ", добави Каракачанов.
 


Запитан дали ще има четиригодишно устойчиво ръководство при кавги  през последните четири месеца като " Суджукгейт ", " Кумгейт ", а в този момент и закани за " Викторгейт ", съпредседателят от Оперативна програма съобщи, че не може да се приказва за четири месеца на " гейтове " .  Според него много от тях са " малко повече пара в свирката, в сравнение с нещо действително ".

Правителството ще изкара мандата си, в случай че нещата, които е заложило в програмата за своето ръководство, стартират да се случват, като някои от тях към този момент са стартирали , разяснява той.
 
Каракачанов подсети, че Обединените патриоти упорстват отдавна за нарастване на пенсиите и минималните пенсии на два пъти са увеличени през последните пет месеца - първо до 180 лв., а след това и до 200 лв.. " Обещахме 300 лв. минимална пенсия, само че в Народното събрание имаме единствено 27 депутати. От 2.2 млн. пенсионери в България за нас са дали своят вот 30 000-40 000. Ако имахме не 27, а 57 депутати, може би щяхме да наложим и 300 лв.. Но ние не сме се отказали от 300 лв. минимална пенсия и индексация на всички пенсии ", безапелационен е Каракачанов.
 

Направихме това, което можем, и минималната пенсия от 1 октомври към този момент е 200 лв., сподели той във връзка спекулации от страна на опозицията.
 
Вицепремиерът обаче подсети, че в тяхната стратегия е записана и проверка на инвалидните пенсии. Близо милион жители на България се водят инвалиди, което не е правилно, отсече той. По думите му хората, които действително заслужават да получават инвалидни пенсии, са към 150 000-200 000 души.
 

Каракачанов изясни, че през 1990 година, когато популацията на България е било малко под 9 млн. души, хората, които са получавали инвалидни пенсии, са били към 150 000 души. А в този момент, при 7 млн. население 1 милион получават инвалидни пенсии. " Значи сещаме се, че става дума за машинация.  И няма потребност да се сещаме. Отивате в някои райони на България и виждате цели цигански махали, където всички деца са заболели от епилепсия, от бронхиална астма, всички. И тук нещата са ясни ", разяснява той.
 
Направена е работна група, направени са критериите, по които ще бъде направена тази проверка на инвалидните пенсии, оповести вицепремиерът.
" Защото какво се получава? Един подправен болен взема същите пари, каквито взема същинският човек, който заслужава инвалидна пенсия. И тук става въпрос за най-малко 500 млн. лв. на година, които отиват за тези подправени заболели ", разяснява той.
 

Тоест при почти 200 000 души, които заслужават инвалидни пенсии, 1 млн. души получават такива, сподели Каракачанов, като се базира на калкулации на експерти. Той призна, че това събитие не е особено единствено за нашата страна, а го е имало и в Гърция, и в други страни най-вече в южната част на Европа. " Ето го решението и на този въпрос - когато спестим тези пари, хвърлени в ръцете на хора, които злоупотребяват, ето ви ги парите за 300 лв. минимална пенсия и за индексация на пенсиите ", пресметна вицепремиерът.
 
Изпълняваме си нещата, заключи Каракачанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР