Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че ЕС е започнал

...
Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че ЕС е започнал
Коментари Харесай

ЕС плаши Полша с ядрената процедура

Вицепредседателят на Европейска комисия Франс Тимерманс разгласи, че Европейски Съюз е почнал процедура против Полша по отношение на промяната на правната система в страната, заяви „ Дойче Веле “.

"Препоръката на Европейската комисия към полските управляващи е да не подхващат никакви дейности, които биха довели до уволнение или наложително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такава мярка бъде призната, Европейската комисия е подготвена незабавна да задейства процедурата по Член 7 ", акцентира Тимерманс.

Съдебната Реформа в Полша дава право на правосъдния министър да назначава и освобождава съдии във висшия съд. Освен това се планува дамите – съдии да се пенсионират на 60 години, а мъжете – съдии на 65 години.

Председателят на Европейска комисия Жан – Клод Юнкер съобщи, че е допустимо задействането на Член 7. Това значи отнемането на правото на глас на Полша в Европейския съвет. Процедурата е известна още като "ядрената процедура ".

'Комисията е отворена за разговор и ние призоваваме да бъдат взети нужните стъпки за обезпечаването на разговор. Важно е законите да бъдат съобразени с нашите рекомендации. Така страната ще избегне възможни наказания. Трябва да се резервира независимостта на полския съд. Това е главно изискване “, съобщи Тимерманс.

През последните дни в Полша има непрестанни митинги, поради правосъдната промяна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР