Витлата на вятърна турбина могат да бъдат по-дълги от крилото

...
Витлата на вятърна турбина могат да бъдат по-дълги от крилото
Коментари Харесай

Вятърната енергия – без емисии, но не дотам екологична


Витлата на вятърна турбина могат да бъдат по-дълги от крилото на Boeing 747
(снимка: CC0 Public Domain)

Възобновяемите енергийни източници образуват все по-голям дял от енергийния микс на множеството страни по света. Някъде даже към този момент съумяха да изместят въглищата и нуклеарните електроцентрали. Най-голям дял измежду всички ВЕИ има вятърът. Но въпреки да не отделя въглеродни излъчвания, вятърната сила напълно не е толкоз екологична. В итлата на вятърните турбини не могат да се рециклират и към този момент се натрупат на големи депа, поставяйки на масата въпроса „ а какво ще вършим с този боклук ” ?

Витлата на вятърна турбина могат да бъдат по-дълги от крилото на Boeing 747. Поради този размер в края на техния витален цикъл е много мъчно просто да бъдат прибрани или занесени някъде. Още по-лошото е, че те са направени от комплицирана примес от фибростъкло и смоли, основани за оптималната издръжливост – и в този момент е мъчно да бъдат модифицирани.

Гробища за витла

Общинското бунище при градчето Каспър в щата Уайоминг, Съединени американски щати, е мястото за „ пенсиониране ” на огромен брой витла от вятърни турбини. Там към този момент лежат 870 перки, чиито дни, ангажирани в произвеждане на, към този момент са завършили. За да бъдат прибрани там, витлата първо минават през диамантен промишлен трион, който ги нарязва на по три части. Тези парчета са задоволително дребни, с цел да бъдат натоварени на тракторно ремарке. Парчетата от витла наподобяват на избелелите кости на китове, нахвърляни на земята един против различен.

„ Това е краят за тази зима ”, сподели техникът по отпадъците Майкъл Братволд, наблюдавайки по какъв начин булдозер заравя витлата с пясък, в репортаж по тематиката на. „ Ще получим останалото, когато времето се оправи тази пролет ”.

Броят на гробищата за вятърни перки занапред ще пораства. Сега витлата, които отиват на депото за боклуци, са малко – по няколко хиляди на година в целия свят. В Европа броят им ще е към 3800 през 2022 година Но това състояние ще се утежнява: се радваше на бурно развиване през последното десетилетие, от ден на ден с всяка последваща година. Витлата ще стават от ден на ден – и все по-големи.

Рециклиране или дългогодишен боклук

Изградени по този начин, че да устоят на ураганен вятър, витлата се създават от примес от фибростъкло, епоксидни смоли и други заякчаващи субстанции, които вършат перките извънредно яки. Те не могат елементарно да бъдат смачкани, рециклирани или употребявани за нещо друго. Засега най-честото решение е… да се заравят. Това основава потребност от места, където пенсионираните витла да се съхраняват задълго.

Подобно решение е, меко казано, неекологично. Заровени с пясък, витлата няма да се разградят десетилетия и вероятно даже епохи. Те съставляват един дългогодишен боклук, който настоящето потомство, въодушевено от триумфите на „ чистата сила ”, ще завещае на идните генерации. С други думи, въпреки да не отделя парникови газове като, вятърната сила напълно не е толкоз екологична.

В Европейския съюз се поставят старания витлата да се рециклират. Някои от тях се изгарят в пещи, които основават цимент, или в електроцентрали. Но тяхното енергийно наличие е ниско и неравномерно, а горенето на фибростъкло отделя много замърсители.
още по тематиката
В пилотен план предходната година бе изработен опит витлата да се смилат на прахуляк, търсейки метод за добиване на химикалите. Целта на компанията, заела се с това начинание, е да трансформира преработването на витлата в резистентен дълготраен бизнес.

Също по този начин един стартъп на име Global Fiberglass Solutions създава способ за разтрошаване на витлата и пресоването им до приемането на пелети и влакнести дъски, които да се употребяват за подови настилки и стенни облицовки. Засега обаче това е по-скоро опит, в сравнение с всеобщо и дълготрайно решение.

„ Можем да обработим 99,9% от витлото и да преработваме към 6000 до 7000 витла годишно в един цех ”, споделя основният изпълнителен шеф Дон Лили. Компанията е натрупала витла за към една година, подготвени да бъдат нарязани и рециклирани при увеличение на търсенето, споделя шефът. „ Когато стартираме да продаваме на повече строители, можем да приемем доста повече витла. Просто се приготвяме ”.

Дотогава всеобщото решение остава откарването на витлата в гробища, където да бъдат заравяни. Така е най-евтино.

Перспектива

Вятърната турбина е направена по този начин, че 85% от съставените елементи ѝ могат да бъдат рециклирани или употребявани наново – стоманата от мачтите, медните жици, електрониката и скоростната кутия. Но витлата от фибростъкло си остават сложни за преправка. Някои от тях са дълги колкото футболно игрище. Така да вземем за пример, през предходната година бе пусната 12-мегаватовата вятърна турбина Haliade-X, чието витло е с дължина 107 метра!

Подобни размери вършат превоза на ветроенергийните генератори извънредно мъчно и скъпо мероприятие – освен при построяването на „ перките ”, само че и при демонтирането им и пращането им на сметищата.

До намирането на ефикасен и стопански преференциален метод за на твърдия материал обаче нарязаните витла ще бъдат трупани и заравяни като тези в градчето Каспър. За известно време ще остават невидими, затрупани от снега през зимата. А след това? После още веднъж ще лъснат с белите си кореми, все по-многобройни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР