Витамините и минералите са отговорни за регулирането на всички функция

...
Витамините и минералите са отговорни за регулирането на всички функция
Коментари Харесай

Това са 10-те най-важни витамини и минерали за жените

Витамините и минералите са виновни за регулирането на всички функционалност в тялото: кръвоснабдяване, дишане, регенерация и така нататък

Но както за мъжете, по този начин и за дамите, има витамини и минерали, които са по-важни от останалите. Ето кои от тях са от първостепенно значение на вярното действие на женския организъм. 

1. Витамин А (съдържа се в най-високи количества в моркови и пъпеши)

Храните, богати на витамин А, са виновни за здравето на имунната система. Те усъвършенстват зрението и доста понижават риска от сърдечно-съдови болести.

2. Витамин В (пълнозърнест самун, аспержи, бобови растения)

Така наречената група В включва 8 разнообразни витамина. Те усъвършенстват метаболитни процеси, поддържат мускулния тонус и поддържат мозъчната функционалност. За младите дами е от жизненоважно прибавянето на задоволително витамин В9 и фолиева киселина. Те предизвикват производството на червени кръвни кафези (еритроцити) и даже защищават от рак.

3. Витамин С (цитрусови плодове, червени чушки, броколи)

Витамин С освен укрепва имунната ни система, само че и се бори със сърдечно-съдовите болести, значим е за бъдещите майки и предотвратява очни болести. И има още един бонус за дамите - отстранява бръчките!

4. Витамин D ( сьомга, мляко, портокалов сок)

Това е единственият витамин, който може да се получи от слънчевата светлина и храната. Неговите съответни стойности в организма защищават от рак на гърдата и яйчниците, както и от диабет. Този витамин оказва позитивен резултат върху здравето на косата, кожата, зъбите и ноктите.

5. Витамин Е (лешници, фъстъчено масло, слънчогледово и соево масло)

Той е един от 10-те най-важни витамина за дамите, тъй като забавя стареенето на организма. Това се дължи на обстоятелството, че витамин Е работи като антиоксидант - бори се със свободните радикали, които разграждат протеините и предизвикват стареене, затлъстяване и понижено либидо.

6. Витамин К (карфиол, телешко, киви, броколи, авокадо)

Част от потребните бактерии в червата ни създават до 75% от витамин К, който е от значително значение за съсирването на кръвта. Но е наложително да си го набираме и посредством храната. Това подсигурява предварителна защита от дисбактериоза.

7. Калций (мляко, кисело мляко, сирене)

След 20-годишна възраст костите стартират да губят плътността си и по тази причина е извънредно значимо всекидневно да си набираме калций посредством храната. Прахът от черупките на яйцата също е добър вид. Може да се приема като лек за възобновяване на костите след фрактури.

Но калцият се усвоява най-пълноценно в композиция с витамин D и фосфор. Освен това този минерал е виновен освен за здравето на костите, само че и за това за това на зъбите и нервната система.

8. Желязо (черен дроб, миди, нахут, тиквени семки, соя)

Липсата на желязо води до анемия. За дамите желязото е значимо и за естественото протичане на менструалния цикъл. Ако то е в съответни количества в кръвта, менструацията ще премине без болежка и ще настава през естествени шпации от време.

9. Биотин (яйчен жълтък, ядки, гъби, карфиол)

Благодарение на биотина косата и ноктите порастват мощни и здрави. Този витамин е виновен за здравето на кожата, черния дроб и нервната система.

10. Фолиева киселина (спанак, цитрусови плодове, ягоди, леща, черен дроб)
Когато дамата мине 50, тя се нуждае от тези витамини и минерали
С напредването на възрастта имаме все по-голяма потребност от укрепване на имунитета, доставяне с витамини и минерали и грижа за външния в...
Прочети повече
Фолиевата киселина е от значително значение за женското репродуктивно здраве. Неслучайно се предлага нейният банкет да стартира още при подготовката за бременност. В случай на недостиг е допустимо да настъпят аномалии в развиването на плода.

Приемате ли задоволително витамини и минерали?

Ето и едно примерно меню, посредством което може да си набавите изброените нагоре витамини и минерали в съответни количества:

Закуска: бъркани яйца с аспержи и чушки, шепа ягоди, кафе с мляко и чаша портокалов сок.

Обяд: салата с къдраво зеле, настъргано сирене и слънчогледови семки.
Кои са храните, които съдържат витамините A, C, D, E?
Трябва да се грижите за хубостта на тялото си освен извън, само че и от вътрешната страна – яжте храна, богата на жизненоважни витамини A, C, D,...
Прочети повече
Следобедна закуска: моркови с хумус и шепа ядки.

Вечеря: сьомга с леща и билки, извара с пъпеш или други плодове за десерт.

Най-добре е да се обърнете към диетолог, който ще изготви меню, съобразено с вашите персонални потребности и със здравословното ви положение. 

Важно: Информацията в тази публикация не може да се употребява като сурогат на консултацията с доктор или със експерт по здравословно хранене. Консултирайте се с доктор при съществуването на характерен здравословен проблем. 

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР