Витамин В12 е много важен за организма елемент. Наричан е

...
Витамин В12 е много важен за организма елемент. Наричан е
Коментари Харесай

Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем

Витамин В12 е доста значим за организма детайл. Наричан е енергиен витамин, тъй като подтиква здравословната функционалност на нервната система. Има свойството да усъвършенства производството на еритроцити и да ръководи деленето на ДНК веригите.

Витамин В12 се набира посредством храната. При тежки дефицити и посредством хранителни добавки. Месото, млечните артикули, зърнените храни са измежду най-хубавите снабдители на този витамин. Затова, в случай че сте веган или сте на безглутенов режим е прекомерно евентуално да страдате от прочут недостиг на витамин В12.

Пълната липса или частичният дефицит на витамин В12 може да окаже съществено отрицателно въздействие върху обособени функционалности, органи и системи в организма.

Кои са изгодите от витамин В12?

Защитава сърцето

Витамин В12 заздравява сърдечния мускул и понижава равнищата на хомоцистеин в кръвта, като изцяло усъвършенства работата на сърдечносъдовата система.

Стимулира нервната система

Витамин В12 има потребно влияние и върху нервите. Той способства за „ поправянето “ на разнообразни увреждания по нервните кафези, като предотвратява бъдещи повреди, усъвършенства нервната проводимост, понижава възпалението, потиска болката и мускулните крампи.

За здрави кости

Не единствено калцият е значим за здрави кости. Витамин В12 също. Ако равнищата му в тялото са прекомерно ниски, съществува риск от остеоартрит, остеопороза и усложнения в образуването на костно вещество при счупвания.

Стимулира енергийните равнища

Тъй като витамин В12 е обвързван с метаболизма и въздейства на процесите на продан в тялото, той дава отговор и за равнищата на сила в организма, освободени при обработка на питателните субстанции. Страдащите от недостиг на витамин В12 нормално се усещат изморени и натрупат непотребни килограми.

Кои са главните признаци на недостиг на витамин В12?

Анемия

Витамин В12 взема присъединяване в синтеза на червени кръвни кафези. При дефицит на този витамин и други съставни елементи в кръвта, се следи усложнение в производството на еритроцити, надлежно в преноса на О2 и субстанции до всички кафези.

Изтощение

Хората, които имат недостиг на витамин В12 се усещат непрекъснато изморени и сънливи. Умората ги спохожда още със самото ставане от леглото заран.

Влошена сензитивност по крайниците, тръпнене

Дължи се на ограничеността в преноса на О2 и задоволително хранителни субстанции в клетките и тъканите.

Подуване на езика, възпаления в устната празнина

Погледнете езика си. Ако е издут и обложен, има възможност да страдате от недостиг на витамин В12.

Източници на витамин В12:

Телешко месо
Пуешко месо
Яйца
Миди
Риба
Ядки
Авокадо/az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР