Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества, нужни на

...
Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества, нужни на
Коментари Харесай

Топ 10 на храните, които съдържат повече витамин С от портокала

Витамин С е едно от най-важните хранителни субстанции, нужни на организма, и за благополучие, необятно публикуван в естествения му тип. От предварителна защита против простуда и грип, до възобновяване на тъкани, кости и кръвоносни съдове. Помага за синтеза на калция и други потребни минерали, покачва силата ни, настроението, оказва помощ при главоболие и усъвършенства мозъчната функционалност. Като мощен антиоксидант, Витамин С обезврежда свободните радикали и забавя процесите на стареене.

А от кое място можем да си набавим най-вече витамин С, дано да забележим в този момент:

1. Люти червени чушки

Първото място във безконечната ранглиста се държи от лютите чушки. Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за изразходване в недопечен тип, зелените люти чушлета оферират най-вече витамин С измежду храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.

2. Касис

Веднага след лютите чушки е касисът. Касисът, прочут още като „ черно френско грозде ”, е плодът, който събира най-вече витамини на едно място. Особено високо е съществуването на витамин С незабавно след тях е касисът. По-интересно е, не толкоз наличието на витамин С, колкото съчетанието му със упоменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и надлежно - потребен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не въздейства на витамин С, който пък е много нестабилен. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

3. Зелени и червени сладки чушки

В една чаша зелени чушки да вземем за пример се съдържа към 120 мг витамин С. Това количество е даже повече от нужната дневна доза. Чушките съдържат още потребни фибри и хидратират тялото.

4. Папая

Според изследванията в една чаша папая се съдържат приблизително 80-90 мг витамин С. В папаята се съдържат още потребни антимикробни субстанции, които потискат възпаленията, оказват помощ на костите и кожата да регенерират клетките си по-бързо.

5. Кейл

Кейлът или къдравото зеле също е богат снабдител на витамин А, С и К. То носи още потребни мастни киселини и минерали на тялото.

6. Броколи

Броколите са прелестен източник на витамин С, доста по-добър от портокалите. Те са богати още на витамин К и мощни антиоксиданти. Борят се със стареенето, рака, възпаленията и са небогати на калории, което ги прави чудни за диета. В една чаша броколи се съдържат почти 132 мг витамин С.

7. Ягоди

Една чаша ягоди носи на тялото цели 85 мг витамин С, антиоксиданти, фитонутриенти и минерали.

8. Карфиол

Суровият, варен или подготвен на пара карфиол предлага на организма цели 127 мг витамин С за една чаша. Това е в действителност забележително количество. Освен това той е богат на протеини, фибри и е с малко калории.

9. Ананас

В ананаса се намира жизненоважното вещество бромелаин, който е ензим, тягостен подуването и възпалението. Полезен е изключително след подготовка. Количеството витамин С в ананаса също е по-голямо от това в портокалите – съвсем 80 мг за една чаша.

10. Киви

Кивито е рекордьор, що се отнася до количество витамин С. В него има цели 140 мг за една чаша. Това е повече от нужната доза за денонощие. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР