Витамин D е може би един от най-популярните витамини днес.

...
Витамин D е може би един от най-популярните витамини днес.
Коментари Харесай

6 причини за проверите нивата си на витамин D

Витамин D е може би един от най- " известните " витамини през днешния ден. Повечето от нас знаят, че тялото ни го създава под въздействието на слънчевата светлина. Затова жителите на северните ширини би трябвало постоянно да ядат тлъста риба и други храни, в които той се съдържа в обилие.

Витамин D оказва помощ за подсилване на костите, възстановяване на настроението, понижаване на риска от рак, поощряване на загубата на тегло и даже за понижаване на пристъпите на астма.

В същото време дефицитът на " слънчевия " витамин се следи все по-често и при жителите на южните регион. Признаците на дефицита му са много размити и от време на време остават незабележими.

Но има няколко фактора, които покачват риска от недостиг на витамин D - и в случай че при вас са налични най-малко половината от тях, би трябвало да ревизирате при първа опция равнищата на този детайл в тялото ви.

1. Прекарвате малко време навън

Смята се, че с цел да получите дневната стойност на витамин D, е задоволително да прекарате единствено 15-20 минути на слънце - само че доста от нас не съумяват да си го набират даже при тези условия. 

2. Спазвате веганска диета

Ако сте на веганска диета или просто не ядете млечни артикули (или консумирате най-вече храни без мазнини), прекомерно евентуално имате недостиг на витамин D.
 Какво се случва с тялото след цяла година банкет на Омега 3 и витамин D Какво се случва с тялото след цяла година банкет на Омега 3 и витамин D
Пocлeдни прoучвaния пoкaзвaт, чe дoбaвкитe c витaмин D и Oмeгa-3 нe мoгaт дa нaмaлят cиcтeмнoтo възпaлeниe в oргaнизмa. Нoвoтo изcлeдв...

3. Често се оплаквате от болки в корема

Болестта на Крон, улцерозен колит и други възпалителни болести на червата освен водят до недостиг на витамин D сами по себе си, само че има проучвания, които потвърждават директната връзка сред приема на спомагателни дози витамин Д и намаляването на възпалението. Така че, в случай че имате някакъв тип заболяване на червата, би трябвало да говорите с вашия доктор по отношение на приема на " слънчевия " витамин.

4. Вие сте на 70 и повече години

Колкото повече остаряваме, толкоз по-малко тялото ни складира витамин D: да вземем за пример при хора на 70 години тази дарба е със 75% по-ниска от тези на 20-те години. 

5. Имате наднормено тегло
 Ново проучване сподели непредвидени неща за витамин D Ново проучване сподели непредвидени неща за витамин D
Трябвa ли дa приeмaмe витaмин D при пaндeмия? Oт eднa cтрaнa, мнoгoбрoйни прoучвaния пoкaзвaт, чe ниcкитe нивa нa витaмин D в oргaнизмa...

Витамин D е мастноразтворим, което значи, че се всмуква елементарно от мастните кафези. Следователно, колкото повече мазнини има в тялото ви, толкоз по-малко витамин D получавате и толкоз по-голямо количество от него се всмуква от мазнините в тялото ви. Ако вашият показател на телесна маса е над 32, проверете дали имате недостиг на витамин D.

6. Страдате от остеопороза

Витамин D е от значително значение за усвояването на калция - хранително вещество, което е отговорно за здравината на нашите кости и стави. Ако имате анамнеза за остеопороза - положение, при което костите не получават задоволително калций и се разграждат - може би ви липсва освен калций, само че и витамин D.

Важно! Тази публикация е с осведомителен темперамент. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор, както и да се употребява за слагането на диагноза или назначение на лекуване. 

Не забравяйте, преди приема на каквито и да било медикаменти и добавки да се консултирате с вашия доктор!

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР