Витамин Д е мастноразтворим витамин, който присъства в много малко

...
Витамин Д е мастноразтворим витамин, който присъства в много малко
Коментари Харесай

Витамин Д: Ползи, Липса, Прием, Храни, Предозиране

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който участва в доста малко храни и се предлага като хранителна добавка.

Освен това се създава ендогенно, когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина попадат върху кожата и задействат синтеза на витамин Д, наименуван още (слънчев витамин).

Съществуват няколко форми: Витамин Д1, Д2, Д3, Д4 и Д5. От тях, двете съществени форми, които се одобряват, са Д2 във формата на добавка и Д3 от слънцето или като добавка.

Съдържание:

  • Информация
  • Ползи
  • Липса на вит. Д
  • Групи, изложени на риск от липса на вит. Д

  • Прием
  • Храна богата на вит. Д
  • Излагане на слънце
  • Предозиране с витамин Д
  • Взаимодействия с медикаменти

  • Често задавани въпроси

Информация

Германският академик Адолф Виндаус за първи път откри 3 форми на витамин Д, който той назова D1 , D2 и D3 . По-късно стана ясно, че витамин D1 е примес от съединения, а не чист артикул на витамин D, тъй че терминът D1 към този момент не се употребява.

Има и още две форми на витамин D, D4 и D5 . 22-Дихидроергокалциферолът е форма на витамина, известна още като витамин D4 и се среща в някои гъби. ( 1 )

Витамин D5, прочут като 1α-Хидроксивитамин D5, е синтезиран за първи път през 1997г. от учени в Катедрата по химия в Чикагския университет. Мотивът за създаването му произтича от наклонността на 1,25 дихидроксивитамин D3 да провокира токсична хиперкалциемия при пациенти, когато се дозира в концентрации, нужни за спиране на цикъла на раковите кафези на простатата. ( 2 ) ( 3 )

Двете значими форми при индивида са: ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3).

Витамин D2 се намира в някои гъби (отглеждани с UV светлина) и в синтетична форма (направена от индивида хранителна добавка).

Витамин D3 се намира в храни с скотски генезис и е вътрешната форма, която създава организма. Вашата кожа създава витамин D3, когато е изложена на слънчева светлина. ( 4 )

Витамин Д, получен от излагане на слънце, храна и добавки, е биологично неподвижен и подложи на два процеса хидроксилиране в организма с цел да се задейства.

Първият се случва в черния дроб и трансформира витамин D в 25-хидроксивитамин D, прочут също като калцифедиол. Вторият се среща най-вече в бъбрека и образува физиологично дейния 1,25-дихидроксивитамин Д, прочут също като калцитриол. ( 5 )

Ползи от витамин Д

Витамин D предизвиква абсорбцията на калций в червата и поддържа съответни серумни концентрации на калций и фосфати, с цел да се даде опция за естествена минерализация на костите и за попречване на хипокалцемична тетания.

Той е нужен и за растежа на костите и костното ремоделиране от остеобласти и остеокласти. ( 6 )

Без задоволително витамин D, костите могат да станат тънки и чупливи. Достатъчното количество от витамина предотвратява рахит при децата и остеомалация при възрастните. Заедно с калция, витамин Д също оказва помощ за отбрана на възрастните хора от остеопороза.

Витамин D има и други функции в организма, в това число модулирането на растежа на клетките, нервно-мускулната и имунната функционалност и понижаване на възпалението. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Витамин Д е значим за тялото и по доста други способи. Мускулите се нуждаят от него, с цел да се движат, нервите също се нуждаят от него, с цел да придвижват известия сред мозъка и всяка част на тялото, а имунната система се нуждае от витамин D, с цел да се бори с нахлуващите бактерии и вируси. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

Също по този начин витамин D може да играе значима роля за предотвратяване от меланхолия. В едно изследване учените откриват, че хората с меланхолия, които са приемали добавки с витамин Д, виждат усъвършенстване на признаците си. ( 13 )

Ако постоянно прекарвате време навън, леко облечен и без слънцезащитен крем, може да получавате целия витамин D, който ви е нужен.

В допълнение към главните си изгоди, изследванията демонстрират, че витамин D може също да играе роля при:

  • Намаляване на риска от множествена склероза, съгласно изследване от 2006г., оповестено в списанието на Американската здравна асоциация
  • Намалява шанса ви да развиете сърдечно заболяване, съгласно резултатите от изследване през 2008г. ( 14 )
  • Помага да се понижи вероятността от развиване на грип, съгласно изследване от 2010 година, оповестено в  Американско списание за клинично хранене

Помислете да добавите добавки с витамин Д към диетата си, в случай че се пробвате да отслабнете или да предотвратите сърдечни болести.

В едно проучване хората, приемащи добавка с калций и вит. Д, са съумели да отслабнат повече от други, приемащи плацебо добавка. Учените споделиха, че спомагателният банкет на калций и витамин D имат резултат на угнетяване на апетита.

Липса на витамин Д (Дефицит)

Дефицитът на хранителни субстанции нормално е резултат от хранителна непълнота, нарушена всмукване и приложимост, нараснала потребност или нараснала екскреция.

Липса на витамин Д може да възникне, когато нормалният банкет е по-нисък от целесъобразните равнища, излагането на слънчева светлина е лимитирано, бъбреците не могат да обръщат 25 (OH) D в дейната му форма или абсорбцията на витамин D от храносмилателния тракт е незадоволителна.

Диетите с недостиг на витамини Д са свързани с алергия към мляко, нетърпимост към лактоза, ово-вегетарианство и веганство.

Рахитът и остеомалацията са класическите болести при липса на витамин D. При децата дефицитът на витамин D предизвиква рахит, заболяване, характеризиращо се с погрешно минерализиране на костната тъкан, което води до меки кости и скелетни деформации. ( 15 )

Продължителното извънредно кърмене без добавка с витамин Д е основна причина за рахит, изключително при кърмачета с тъмна кожа, кърмени от майки, които имат липса на витамин D.

Допълнителните аргументи за рахит включват необятното потребление на слънцезащитни кремове и настаняване на деца в детски стратегии, където те постоянно имат по-малка интензивност навън и излагане на слънце. ( 16 )

Липсата на витамин D при възрастни може да докара до остеомалация, което води до слаби кости. ( 17 )

Болка в костите и мускулна уязвимост могат да демонстрират незадоволителни равнища на вит. Д, само че такива признаци могат да бъдат леки и да останат неоткрити в началните стадии.

ВАЖНО: Витамин D3 наподобява е по-добър от D2 при възстановяване на положението на витамин D. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

Групи, изложени на риск от липса на витамин Д

Получаването на задоволително от витамина единствено от естествени хранителни източници е мъчно.

За доста хора консумирането на обогатени с витамин D храни и излагането на слънце е от значително значение за поддържането на здравословен статус на витамин D.

В някои групи обаче, може да са нужни хранителни добавки за облекчаване на дневната доза от витамин Д.

Кърмачета

Изискванията за витамин D нормално не могат да бъдат задоволени единствено от човешката кърма, която обезпечава <25 IU / L до 78 IU / L. (Съдържанието на витамин Д в човешката кърма е обвързвано със статуса на витамин D на майката, тъй че майките, които одобряват високи дози витамин D, могат да имат надлежно високи равнища на това хранително вещество в своето мляко. ( 21 )

Възрастни

Възрастните хора са изложени на нараснал риск от липса на потребния витамин, защото, с придвижване на възрастта, кожата не може да синтезира витамин D толкоз дейно, също по този начин има възможност да прекарва повече време на закрито и може да има непълен банкет на витамина.

Хората с лимитирано излагане на слънце

Хората, които носят дълги одежди и забрадки по религиозни аргументи, и хора с специалности, които лимитират излагането на слънце, е малко евентуално да получат задоволително витамин Д от слънцето. ( 22 ) ( 23 )

Хора с тъмна кожа

По-голямото количество пигмент меланин в епидермалния пласт води до по-тъмна кожа и понижава способността на кожата да създава витамин D от слънчевата светлина. Приемането на витамин D от храни и / или добавки ще обезпечи на тези хора задоволително количество от това хранително вещество.

Хората с инфектиране на червата и други положения, причиняващи малабсорбция на мазнини

Тъй като витамин Д е мастноразтворим витамин, абсорбцията му зависи от способността на червата да всмуква диетични мазнини. Хората, които имат понижена дарба да всмукват диетични мазнини, може да се нуждаят от добавки с витамин D. ( 24 )

Хора, които са със затлъстяване

Индекс на телесна маса ≥30 е обвързван с по-ниски серумни равнища на витамина спрямо човеци без затлъстяване. Хората със затлъстяване може да се нуждаят от по-голям банкет от витамин D, с цел да реализиран равнища, сравними с тези с обикновено тегло.

Прием на витамин Д

Препоръчителни хранителни добавки за витамин Д:

Възраст Мъже Жени
0-12м.* 400 IU (10 μg) 400 IU (10 μg)
1-13г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
14-18г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
19-50г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
> 70г. 800 IU (20 μg) 800 IU (20 μg)

* Адекватен банкет

Средните равнища на банкет за мъже с амо от храни варират от 204 до 288 IU / ден според от групата на виталния стадий. При дамите диапазонът е от 144 до 276 IU / ден.

IU е интернационална единица, която нормално се употребява за премерване на мастноразтворими витамини, в това число витамин A, D и E.

Преобразуването на IU в mg варира според от хранителното вещество.

ВИТАМИН Д
Един микрограм (ug) витамин D = 40 IU.
400 IU витамин D = 10ug.
Моля, не забравяйте, че „ повече “ не е безусловно по-добро в храненето. Много хранителни субстанции се изискват единствено в микрограмни количества и приемането на по-големи количества може да бъде излишно или даже да се отрази на здравето.

Храна богата на Витамин Д

Много малко храни в природата съдържат витамин D. Най-добрите източници са:

  • сьомга
  • риба звук
  • скумрия

Малки количества витамин D се намират в:

  • телешки черен дроб
  • сирене, кашкавал
  • яйчни жълтъци

Избрани хранителни източници на витамин Д ( 25 ) ( 26 )

Храна IU * на
порция
Масло от черен дроб
на тресчица, 1 с.л.
1360
Варена дъгова пъстърва, 85гр. 645
Варена сьомга, 85гр. 570
Гъби изложени на UV светлина, 1/2 чаша 366
Мляко, 2%, обогатен с витамин D, 1 чаша 120
Сардини (атлантически), консервирани в масло, изцедени, 2 сардини 46
Соево, бадемово и овесени млека, подсилено с витамин D, 1 чаша 100-144
Готови за консумация зърнени храни, подсилени с 10% витамин D, 1 порция 80
Яйце, 1бр. 44
Черен дроб, говеждо месо, задушени, 85гр. 42
Риба звук, консервирана, 85гр. 40
Сирене чедър,28гр. 12
Гъби „ портабело “,
1/2 чаша
4
Пилешки гърди, печени, 85гр. 4
Говеждо месо, смляно, 85гр. 1.7

 

Как да подобрите равнищата:

  • Яжте гъби, които са били изложени на ултравиолетова светлина ( 27 )
  • Взимайте добавки с рибено масло, като масло от черен дроб на тресчица
  • Яжте тлъста риба два пъти седмично ( 28 )
  • Пийте мляко или портокалов сок, които са подсилени с витамин D
  • Яжте яйца и масло ( 29 )
  • Прекарвайте най-малко половин час на слънце всеки ден, в случай че е допустимо

Ако приемате добавки с витамин D, уверете се, че не надвишавате равнището на безвредния горен банкет, което е 4000 IU (100 микрограма) дневно за възрастни.  ( )

Излагане на слънце

Повечето хора получават част от потребностите си от витамин D посредством излагане на слънчеви лъчи. Ултравиолетовата (UV) B радиация с дължина на вълната 290–320 нанометра прониква в кожата и трансформира кожния 7-дехидрохолестерол в провитамин D3, който от своя страна се трансформира във витамин D.

Пълната облачна завивка понижава UV лъчението с 50%, сянката (включително тази, получена от мощно замърсяване) я понижава с 60%. UVB лъчението не прониква през стъклото, тъй че излагането на слънце на закрито през прозорец не създава витамин D.

Слънцезащитните кремове със слънцезащитен фактор (SPF) 8 или повече наподобява блокират UV-лъчите, произвеждащи витамин D, макар че на процедура хората нормално не ползват задоволително количество, не покриват цялата кожа, изложена на слънце, затова, кожата евентуално синтезира някакво количество витамин D.

Предозиране с витамин Д

Токсичността на витамина може да аргументи неспецифични признаци като анорексия, загуба на тегло, полиурия и сърдечна аритмия.

По-сериозно може да увеличи равнищата на калций в кръвта, което води до съдова и тъканна калцификация с следващо увреждане на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Прекомерното излагане на слънце не води до токсичност на витамин Д, защото се счита, че устойчивостта на топлота върху кожата деградира провитамин D3 и витамин D3, до момента в който се образува. ( 31 )

В допълнение, термичното активиране на провитамин D3 в кожата поражда разнообразни форми, които не са с витамин D, които лимитират самото формиране на витамин D3.

Много малко евентуално е приемът на витамина от храната, да провокира токсичност. Много по-голяма възможност да възникне токсичността е при висок приема на хранителни добавки, съдържащи витамин D.

Взаимодействия с медикаменти

Добавките с витамин D имат капацитет да взаимодействат с няколко типа медикаменти. Няколко образеца са дадени по-долу. Хората, които одобряват такива медикаменти постоянно, би трябвало да разискват приема на витамин Д с персоналния си лекър или експерт.

Стероиди

Кортикостероидните медикаменти като преднизон, постоянно предписани за понижаване на възпалението, могат да понижат абсорбцията на калций и да нарушат метаболизма на витамин Д. ( 32 ) ( 33 )

Други медикаменти

Както лекарството орлистат за намаляване, по този начин и холестираминът за намаление на холестерола може да понижат абсорбцията на витамин Д и други мастноразтворими витамини. ( 34 ) ( 35 )

Фенобарбитал и фенитоин, употребявани за попречване и надзор на епилептични припадъци, усилват чернодробния метаболизъм на витамин Д до неактивни съединения и понижават абсорбцията на калций. ( 36 )

Често задавани въпроси

Колко витамин Д ми е нужен?
Количеството витамин D, от което се нуждаете всеки ден, зависи от вашата възраст. Средните дневни целесъобразни количества са: до 12 месеца – 400 IU, деца 1–13 години, младежи 14-18 години, възрастни 19–70 години – 600 IU, над 71 години – 800 IU и Бременни и кърмещи дами – 600 IU.
За какво оказва помощ витамин Д?
Вит. D играе забележителна роля за регулирането на калция и поддържането на равнищата на фосфор в кръвта. Тези фактори са жизненоважни за поддържането на здрави кости. Хората се нуждаят от витамин D, с цел да могат червата да подтикват и всмукват калций и да възстановят калций, който бъбреците другояче биха отделили.

Кои храни обезпечават витамин Д?
Много малко храни естествено съдържат вит. D, само че има обогатените храни витамина. Тлъстите риби като сьомга, риба звук и скумрия са измежду най-хубавите източници. Витамин D се прибавя към доста зърнени култури за закуска и към някои марки портокалов сок, кисело мляко, маргарин и соеви питиета.

Мога ли да получа витамин Д от слънцето?
Тялото създава витамин D, когато кожата е директно изложена на слънце и множеството хора си набират част от потребностите си от витамин D по този метод. Кожата, изложена на слънце през прозореца, няма да създаде витамин Д. Облачните дни, сянката и по-тъмната кожата също понижават количеството витамин D, което кожата създава.

Какво се случва при липса на витамин D?
При децата дефицитът на витамин D предизвиква рахит, положение, при което костите стават меки и се огъват. Това е рядко заболяване, само че към момента се среща. При възрастни дефицитът на вит. D води до остеомалация, причинявайки болежка в костите и мускулна уязвимост.

Може ли витамин D да бъде нездравословен?
Да, когато количествата в кръвта станат прекомерно високи. Признаците на предозиране с витамин Д включват гадене, повръщане, неприятен вкус, запек, уязвимост и загуба на тегло. А посредством повишение на равнищата на калций в кръвта, прекалено много витамин D може да аргументи комплициране, дезориентация и проблеми със сърдечния темп. Излишъкът от витамин D също може да повреди бъбреците.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР