Витамин C, известен още като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин,

...
Витамин C, известен още като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин,
Коментари Харесай

Витамин С в детския организъм - какво е влиянието му?


Витамин C, прочут още като аскорбинова киселина , е водноразтворим витамин, който не се натрупва в организма. Той се излъчва посредством урината. Витаминът реализира редица значими функционалности, като взема

присъединяване в синтезата на колаген, производството на невротрансмитери (медиатори), обмяната на холестерол

и други. Освен това той е значим антиоксидант. Витамин С взе участие в метаболизма на желязото, като покачва резорбцията му и прехвърлянето му във феритин (основният контейнер на желязо в организма).

Дневните потребности от аскорбинова киселина при децата се разграничават от тези при възрастните. Така да вземем за пример до 6 месечна възраст нужното количество витамин С дневно е 40 мг, от

7 до 12 месеца – 50мг, при по-големите деца те се трансформират: от 1 до 3 години – 15мг, от 4 до 8 години – 25мг, от 9 до 13 години – 45 мг. По време на боледуване организмът се нуждае от по-голямо количество аскорбинова киселина. Това важи и в случаите на инфекции на стомашно-чревния тракт, при които е налице диария, както и при постоянно излагане на тютюнев пушек.

Кои са естествените източници на витамин С?

Витамин С се съдържа в огромна част от плодовете и зеленчуците . Той обаче елементарно се унищожава при термична обработка и продъжлително престояване на хранитените артикули. Въпреки това недостиг се развива извънредно рядко, основно при деца, които не употребяват никакви плодове и зеленцучи или такива, които се хранят единствено с термично обработена храна.

Естествените източници на витамина са: цитрусови плодове, ягоди, банани, домати, червени чушки, броколи, спанак, картофи, зеленолистни зеленчуци и други. Майчината кърма съдържа задоволително количество аскорбинова киселина, с цел да задоволи потребностите на растящия организъм по време на кърмаческия интервал.

Свързани публикации.. Скорбут - хроничната липса на витамин С 1 Витамин C – най-популярният измежду витамините 0 Лайм – обилие от витамин C, което оказва помощ при грип 0

Какви са признаците на дефицит на аскорбинова киселина?

При намален банкет на витамина се развива болестта скорбут . Ранните признаци включват загуба на вкус, нервност, лекостепенен фебрилитет, болки в ставите и мускулите, вдървеност и други. На по-късен стадий се появяват отичане и болки в региона на колената и глезените, което води до ограничение на придвижванията в долните крака. Състоянието може да имитира остеомиелит или артрит.

При по-големите деца, при които зъбите са пробили, могат да са налице и промени във венците . Те се подуват и получават синкаво-виолетов цвят, изключително в региона на резците. Поради нарушената всмукване на желязо и нарушение на хемопоетичната функционалност на организма се развива болнав синдром . По кожата могат да се следят петехии и пурпури изключително в региона на нараснал напън.

Други прояви на хиповитаминозата включват: кървене от носа и венците, по-бавно зарастване на раните и костните фрактури, мускулна уязвимост и други.

Лечението се прави чрез банкет през устата или парентерално приложение на витамина. Обикновено клинично усъвършенстване се следи бързо, в границите на към седмица след започване на лечението. Необходимо е обаче тя да продължи най-малко 3 месеца, с цел да се възвърне изцяло организмът.

Какво се случва при предозиране?

Рядко се следи предозиране с витамина, заради обстоятелството, че той не се натрупва в организма, а се отделя посредством урината. Не са известни кои са токсичните дози в детска възраст. Въпреки това е открито, че предозирането може да провокира гастроинтестинални проблеми, като гадене, повръщане, диария, болки в корема, парене зад гръдната кост, главоболие, бодърствуване.

По принцип несъразмерният банкет на аскорбинова киселина следва да се заобикаля при пациенти, които имат анамнеза за камъни в бъбреците или подлежащо заболяване, което води до прекалено струпване на желязо в организма – хемолитични анемии, таласемия и други. 3642
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР