Висшият съвет за радио и телевизия на Турция взе решение

...
Висшият съвет за радио и телевизия на Турция взе решение
Коментари Харесай

Турция спира „Дойче веле“, „Гласът на Америка“ и „Евронюз“


Висшият съвет за радио и телевизия на Турция взе решение „Дойче веле“, „Гласът на Америка“ и „Евронюз“ да имат потребност от особено позволение, с цел да продължат работа. В противоположен случай достъпът до платформите им ще бъде преустановен, заяви член на Съвета, представен от Ройтерс.

Според решението на съвета се дават 72 часа на уеб страниците amerikaninsesi.com, dw.com/tr, и tr.euronews.com да получат лицензи.

Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласоподава срещу, разкритикува решението регулаторът да търси лиценз от уеб страниците на Deutsche Welle, Voice of America и Euronews и го дефинира като поредна офанзива против свободата на словото в Турция.

През последните две години Турция стегна контрола върху медиите, откакто разпореди на Върховния съвет за радио и телевизия да управлява цялото интернет наличие. Около 90% от главните турски медии сега са благосъстоятелност на страната или на хора, близки до властта. Президентът на страната Ердоган постоянно подлага на критика наличие, което не дава отговор на консервативния ислям.

Според Ташчъ, който е народен представител от опозицията, същинската цел на регулатора е свободата на медиите.

„ След националните медии пристигна ред на надзора и заглушаването на интернационалните портали за вести “, предизвести той.

Говорителят на Deutsche Welle съобщи, че към момента не може да разяснява случая, защото не е получено публично известие от регулатора.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР