Висшият съдебен съвет заседава за първи път след края на

...
Висшият съдебен съвет заседава за първи път след края на
Коментари Харесай

Първо заседание на ВСС, председателствано от служебния правосъден министър

Висшият правосъден съвет заседава за първи път след края на лятната правосъдна почивка. Това съвещание е и първото, управлявано от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Зарков разяснява главно проблеми с изтичащия мандат на Висш съдебен съвет. Това би трябвало да се случи на 3 октомври, ден след парламентарните избори. Но няма определен цялостен състав на идващия Висш правосъден съвет, защото предходното Народно събрание не откри време да открие тази процедура.

Сега упованията на служебния министър са ориентирани към решение на Конституционния съд, което би трябвало да бъде оповестено до края на месеца. То е обвързвано с изтеклите мандати на Инспектората на Висш съдебен съвет, само че има упования, в случай че аналогията може да се употребява и при проблема с непопълнения състав на идващия Висш съдебен съвет, в случай че такова решение няма, защото и съставът на Конституционен съд е непопълнен или то не може да се приложи по прилика.

Има проект Б, сподели Зарков, само че отхвърли да посочи какъв е той.

В началото на съвещанието министърът се поинтересува къде е основният прокурор Иван Гешев и откакто не получи отговор работата продължи по дневния ред.

Крум Зарков също по този начин прикани участниците в парламентарния избор - след конституирането на 48-ото Народно заседание да пристъпят незабавно към избор на членове на Висшия правосъден съвет от така наречен парламентарна квота.

" Под въпрос е и дали кадровият орган може да действа при изминал мандат ", предизвести Зарков:

" Конституционните отговорности важат за всички. Част от конституционните отговорности на народните представители е да избират в точния момент членове на органите, за които това е постановено в Конституцията. Когато това не се случи, влизаме в пъкъл хок решения, всяко от което би било проблематично. Затова и трайното решение на този въпрос е в Народното събрание. На 2 октомври то ще се конституира. Ще имат доста работа. Една от тях ще бъде колкото по-бързо бъде попълнена тази квота, толкоз по-бързо ще бъде решен и този проблем ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР