Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа в четвъртък двете обединени

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа в четвъртък двете обединени
Коментари Харесай

ВСС се събира да реши за предсрочното отстраняване на Иван Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще прегледа в четвъртък двете обединени претенции за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Те бяха импортирани поради две нарушавания на служебните му отговорности - устните разпоредби за допускане на израелския специалист по боеприпасите на мястото на престъплението след гърмежа на 1 май край Ярема, както и за обидните му реплики за " политическия отпадък ", който би трябвало да бъде " изметен " от Народното събрание.

Според Гешев претекстовете за прекратяването на мандата му са политически и са опит политическата власт да превземе правосъдната система. Той отхвърля да признае, че е направил каквито и да било нарушавания.

Не е ясно дали членовете на Висш съдебен съвет ще бързат с уволнението на основния прокурор, откакто същият предприе дейности в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт пред Конституционния съд (КС).В края на май Гешев се опита да спре и процедурата за остраняването си като изиска Конституционен съд да се произнесе дали актуалният правосъден съвет, който е с изминал мандат, има въобще подготвеност да се произнесе по въпроса за освобождението му. Висш съдебен съвет обаче отхвърли настояването му.

Междувременно основният прокурор реши да прави, което ще бъде излъчено по Българска национална телевизия в петък
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР